15 trików niezbędnych przy pieczeniu ciast i ciasteczek. Odkryj tajniki cukierników

Agnieszka
Kulinaria
28.11.2018 16:19
15 trików niezbędnych przy pieczeniu ciast i ciasteczek. Odkryj tajniki cukierników

15 Trików przy Pieczeniu Ciast i Ciasteczek

Pieczenie ciast i ciasteczek może być fascynującym doświadczeniem, pełnym kreatywności i innowacji. Oto 15 prostych, ale skutecznych trików, które wzbogacą twoje umiejętności cukiernicze.

1. Tarta bez Foremki

Posiadasz zbyt dużą formę do ciasta? Stwórz mniejszą tartę, wykorzystując folię aluminiową. Z jej pomocą możesz tworzyć tarty dowolnego rozmiaru i kształtu.

2. Ozdabianie Ciastek i Babeczek

Brak sprzętu do dekoracji? Sięgnij po strzykawkę z apteczki i wlej do niej masę – idealne do tworzenia wzorków.

3. Zamień Masło na Awokado

Awokado to zdrowa alternatywa dla masła, składająca się w 90% z tłuszczu. Wykorzystaj je do przygotowania różnych mas.

4. Spalony Spód?

Spalił się spód ciasta? Wykorzystaj tarkę, aby zetrzeć spalone fragmenty.

5. Oryginalny Lukier

Pod koniec pieczenia babeczek, umieść na każdej piankę. Roztopi się, tworząc pyszny lukier.

6. Przywierające Ciasto

Aby uniknąć przywierania ciasta do formy, przygotuj mieszankę margaryny, oleju roślinnego i mąki. Nanieś cienką warstwę na formę.

7. Świeże Ciastka

Przechowuj ciastka w zamykanym pojemniku z kawałkiem jabłka, aby nie wysychały.

8. Dekorowanie Babeczek

Brak sprzętu do dekoracji? Posyp babeczki cukrem pudrem przez koronkową serwetkę.

9. Bita Śmietana bez Miksera

Wlej śmietankę do słoika i energicznie nim potrząsaj, aż powstanie bita śmietana.

10. Kromka Chleba na Wypieku

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, połóż na nim kromkę chleba, aby wchłonęła wilgoć.

11. Równo Wyrównięte Ciasto

Aby ciasto równo wyrosło, upuść blachę z niewielkiej wysokości na stół, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.

12. Babeczki bez Foremek

Nie masz foremek? Użyj papierowych foremek umieszczonych w nakrętkach od słoików.

13. Zrób Własną Mąkę bez Glutenu

Zmiel płatki owsiane, aby uzyskać świeżą mąkę bez glutenu.

14. Osłonka na Mikser

Chcesz uniknąć chlapania? Wykorzystaj papierowy talerzyk z otworami na łopatki miksera.

15. Szybka Masa Bananowa

Dojrzałe banany są najlepsze do pieczenia i przygotowania masy. Mało dojrzałe? Umieść je w piekarniku.

Kluczowe Punkty
  • Tarta bez foremki - użyj folii aluminiowej do stworzenia tarty dowolnego rozmiaru i kształtu.
  • Ozdabianie ciastek i babeczek - użyj strzykawki do tworzenia wzorków.
  • Zamień masło na awokado - awokado jest zdrową alternatywą dla masła, zawiera 90% tłuszczu.
  • Spalony spód ciasta - użyj tarki, aby zetrzeć spalone fragmenty.
  • Oryginalny lukier - umieść piankę na babeczkach pod koniec pieczenia.
  • Przywierające ciasto - użyj mieszanki margaryny, oleju roślinnego i mąki.
  • Świeże ciastka - przechowuj je w pojemniku z kawałkiem jabłka.
  • Dekorowanie babeczek - posyp cukrem pudrem przez koronkową serwetkę.
  • Bita śmietana bez miksera - wlej śmietankę do słoika i potrząsaj.
  • Kromka chleba na wypieku - po wyjęciu ciasta z piekarnika, połóż na nim kromkę chleba.
  • Równo wyrównięte ciasto - upuść blachę z niewielkiej wysokości na stół.
  • Babeczki bez foremek - użyj papierowych foremek umieszczonych w nakrętkach od słoików.
  • Zrób własną mąkę bez glutenu - zmiel płatki owsiane.
  • Osłonka na mikser - wykorzystaj papierowy talerzyk z otworami na łopatki miksera.
  • Szybka masa bananowa - dojrzałe banany są najlepsze do pieczenia, mało dojrzałe umieść w piekarniku.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną