Łosoś i szpinak to prawdziwe petardy witaminowe, warto więc je połączyć w pyszne danie. Poznaj przepis na pieczonego łososia nadziewanego szpinakiem i dostarcz swojemu organizmowi wielu witamin i składników odżywczych!
Składniki:
• 4 grube filety z łososia
• 500 gram świeżego szpinaku,
• 2 łyżki oliwy,
• 100 g startej mozzarelli,
• 100 g kremowego serka,
• 1 cytryna,
• 1 ząbek czosnku,
• sól i pieprz.
Przygotowanie krok po kroku
1) Na początek przekrój cytrynę na pół i jedną jej część potnij na plasterki, a z drugiej wyciśnij sok.
2) Następnie zajmij się łososiem. Każdy płat natnij tak, aby powstała „kieszonka” i skrop go sokiem z cytryny, a także przypraw pieprzem i solą. Plasterkami cytryny obłóż doprawionego łososia i odstaw na około 20 minut.
3) Szpinak opłucz i umieść na patelni. Następnie dopraw go solą, pieprzem i czosnkiem, aby nabrał wyrazistego smaku. Duś go pod przykryciem przez około 3 min. Po tym czasie zdejmij go z ognia i dodaj do niego kremowy serek. Wymieszaj wszystko dokładnie.
4) Przygotuj naczynie żaroodporne poprzez wysmarowanie go 1 łyżką oliwy. Powstałym nadzieniem wypełnij „kieszonki” łososia i układają go w naczyniu, przekładając plasterkami cytryny. Na wierzch posyp startą mozzarellę.
5) Całość zapiecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200°C.
Łosoś z nadzieniem ze szpinaku jest świetnym pomysłem na obiad jak i na kolację. Można do niego zrobić lekką sałatkę lub frytki. Jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu, więc spokojnie można go zrobić "na ostatnią" chwilę. Potrawa ta jest bogata w wiele witamin i składników odżywczych, więc możesz się nią zajadać do woli.
Zdrowe odżywianie
Na pewno wiesz, że warto zdrowo się odżywiać i prowadzić aktywny tryb życia. Ryby dostarczają naszemu organizmowi bardzo dużo witamin i minerałów, które są mu potrzebne do prawidłowego działania. Lekarze namawiają do jedzenia ryb przynajmniej raz w tygodniu.
Świeże warzywa również powinny być podstawą twojej diety. Mają one w sobie wiele witamin, które pozytywnie wpływają na pracę narządów oraz mózgu. Dodatkowo pozytywnie wpływają też na wygląd cery, włosów i paznokci.
Łosoś
Najzdrowszą rybą jest łosoś, więc to on jest jednym z głównych produktów w poniższym przepisie. Ryba ta jest bogata w kwasy omega-3, które niwelują np. zły cholesterol. Jej spożywanie powoduje, że ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia jak np. miażdżyca znacząco spada. Łosoś pozytywnie wpływa też na twój układ nerwowy oraz wzrok. Powoduje również, że łatwiej jest ci przyswajać wiedzę.
Szpinak
Szpinak to warzywo bogate w wiele składników odżywczych oraz witamin, pomimo że bez żadnych dodatków nie jest za bardzo smaczny. Posiada on w sobie naturalne przeciwutleniacze, tj. flawonoidy oraz karotenoidy. Ma też wiele substancji przeciwutleniających oraz witamin A, C oraz B6. Szpinak posiada też spore ilości beta-karotenu, manganu, wapnia, magnezu, błonnika, cynku i selenu.
Pierwiastki te pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia oraz pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. Jedzenie szpinaku wspomaga pracę jelit, a organizm produkuje wtedy więcej krwinek czerwonych.
Bomba odżywcza
Skoro oba te składniki są tak bogate w wartości odżywcze i witaminy to warto połączyć je w jedno danie. Łosoś nadziewany szpinakiem to bomba witaminowa dla twojego organizmu, którą warto mu dostarczyć. Pyszny łosoś i dobrze doprawione nadzienie w postaci szpinaku to świetne połączenie. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie ci dużo czasu.