Focaccia z dynią i rozmarynem

Magda
Przekąski
21.01.2021 9:15
Focaccia z dynią i rozmarynem

Polecam serdecznie! SKŁADNIKI 400 g mąki pszennej 200 g dyni ugotowanej na parze 200 ml letniej wody (37-40°C) 30 ml oliwy extravergine d’oliva 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru rozmaryn Wskazówki Świeże drożdże można zastąpić suchymi. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Formę do pieczenia o wymiarach 30 cm x 40 cm smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. W przypadku dyni mrożonej, po rozmrożeniu, wyjmijmy dynię z lodówki ok. 1 godziny przed przygotowania ciasta drożdżowego, ponieważ powinna być w temperaturze pokojowej. Na koniec chciałabym polecić Wam również przepisy, które bez wątpienia zasmakują wielbicielom włoskich smaków: focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz puszysta focaccia z masłem czosnkowym i rozmarynem. Focaccie przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Na koniec focaccie polewamy 2-3 łyżkami oliwy, oprószamy rozmarynem świeżym (drobno posiekanym) lub suszonym. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając oliwę oraz rozczyn a na samym koniec wsypujemy sól. Upieczoną focaccie wyjmujemy z piekarnika, nie trzymamy ciasta zbyt długo w piekarniku, ponieważ zbytnio je przesuszymy. Rozkruszone drożdże zalewamy 200 ml letniej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Focaccia z dynią, pachnąca rozmarynem i oliwą, lekka jak piórko, puszysta i delikatna w smaku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/focaccia-z-dynia-i-rozmarynem/