Składniki: - 5 jaj - szczypta soli - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mielonych migdałów (można dodać mąkę pszenną) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie kolorowa posypka Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, niemal lśniącej piany. Przełożenie: - 3-4 gruszki - 1 laska wanilii - 1/2 litra śmietany 30% - 250 serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru Gruszki obieramy kroimy w kostkę (ok 1x1 cm) przekładamy do garnka, dodajemy szklankę wody i ziarenka wanilii, gotujemy ok 10 minut by gruszka zmiękła. Zimną śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach aż uzyskamy gęsty krem. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu i znów cienka warstwa kremu, gruszki i jeszcze trochę kremu. Na pierwszym blacie smarujemy cienką warstwę kremu i wykładamy równą warstwę gruszek, które przykrywamy kremem.