Łosoś zapiekany na szpinaku

Ewelina
Obiad
15.12.2014 14:44
Łosoś zapiekany na szpinaku

Przepis

Składniki:

(na 2 porcje)

2 dzwonka surowego łososia (po około 20 dag każdy)

1 litr bulionu drobiowego

2 dag startego (dowolnego) żółtego sera

2 dag sera pleśniowego (użyłam „błękitny lazur”)

10 dag masła

1 kg świeżego szpinaku

1 żółtko

1,5 szklanki mleka

2 łyżki śmietany

2 łyżki mąki

sól i pieprz

gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Najpierw zrobiłam sos beszamelowy. Wykonanie sosu znajdziecie w zakładce „SOSY” oraz tutaj > (zobacz przepis). Jednak na potrzeby tego przepisu, jest trochę zmodyfikowany.

W rondlu rozgrzałam 2 łyżki masła, dodałam mąkę i cały czas mieszając zrobiłam lekką zasmażkę. Dolewałam pomału mleko. Wówczas sos zaczął gęstnieć.

Żółtko zmiksowałam ze śmietaną i dodałam do sosu. Mieszałam i podgrzewałam na małym gazie. Dodałam pokruszony ser pleśniowy. Kiedy ser się roztopił, wówczas sos nabrał aksamitnego wyglądu. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Szpinak umyłam, osaczyłam, odcięłam ogonki, lekko posiekałam i włożyłam do garnka i dusiłam około 12 minut na łyżce masła. Zmniejszył swoją objętość o połowę. Doprawiłam solą i pieprzem i przełożyłam do naczynia żaroodpornego.

Bulion zagotowałam w dużym rondlu z wkładką metalową (do gotowania na parze), na której ułożyłam opłukane dzwonka łososia tak aby bulion przykrył rybę. Gotowałam na małym gazie 8 minut. Następnie wyjęłam rybę. Odstawiłam do osaczenia i przełożyłam do naczynia żaroodpornego na warstwie szpinaku. Polałam rybę sosem i posypałam startym żółtym serem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 °C na 10 minut.

Na powierzchni wytworzyła się rumiana powłoczka z zapieczonego sera.

Rybę ułożyłam na półmiski. Bardzo pięknie wyglądała, ale zapach pomieszany pieczoną rybą, szpinakiem i zapieczonym serem nie pozwalał długo czekać na skonsumowanie tego pysznego dania.

Polecam serdecznie łososia upieczonego w ten właśnie sposób.