Składniki
surowy łosoś
zielone szparagi
200 g serku ricotta
świeże liście bazylii
1 cytryna
sól
pieprz
oliwa
Dodatkowo:
pesto z bazylii
Przepis
Serek ricotta łączymy ze świeżo posiekanymi liśćmi bazylii, świeżo wyciśniętym sokiem oraz skórką z cytryny.
Szparagi gotujemy przez 7 minut w gorącej wodzie.
Pojedyncze płaty łososia smarujemy serkiem, następnie wykładamy szparagi i zawijamy. Tak przygotowanego łososia przekładamy na blaszkę do pieczenia, łososia smarujemy oliwą następnie całość posypujemy świeżo startą skórką z cytryny. Całość pieczemy w 200 stopniach przez około 12 minut.
I gotowe.
Łosoś jest pyszny a szparagi chrupiące.
Dodatkowo do naszego dania możemy użyć pesto z bazylii, które podkreśli smak całej potrawy.
Jest to super propozycja na zdrowy, szybki i pyszny obiad.
Polecamy