A całość uzupełnia królowa zasmażka 😉 Składniki: ok. 500 g pieczarek 2 cebule 4 łyżki masła 4 łyżki mąki pszennej ok. 2 l wywaru drobiowego lub warzywnego sól i świeżo mielony pieprz do smaku tymianek suszony do smaku ugotowany drobny makaron posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy dokładnie i jeśli nóżki nie są zbyt ładne, wówczas usuwamy je. U mnie najczęściej jest to rosół, który gotuję z premedytacją w największym garze, właśnie po to, żeby mieć potem podstawę do innych zup. Odkąd dzieci częściej siedzą w domu niż w szkole/przedszkolu, ta zupa to niemal stały punkt naszego menu. W większym garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pieczarki razem z cebulą. Zajrzyjcie jeszcze do przepisów na prostą zupę z kurczakiem i kukurydzą, pomidorowo-paprykową czy zupę porową. Następnie podduszamy je w wodzie, którą puściły i czekamy, aż cała odparuje. Oryginalny przepis pochodzi z książki Emilii Krzyżanowskiej “Gotujemy w plenerze. Dolewamy trochę rosołu i mieszamy do całkowitego połączenia z mąką.