A to jest zbiór naszych przepisów na słodkości idealne na Karnawał i Tłusty Czwartek: W Bawarii i Austrii, pączki znane są jako Kreppel , Kräppel w Hesji, w Berlinie nazywa się je Berliner Pfannkuchen, w Nadrenii zaś Berliner. Pączki berlińskie, Berliner faktycznie pochodzą ze stolicy Niemiec i zostały stworzone przez berlińskiego piekarza w okresie panowania Fryderyka Wielkiego. Pączki Berliner są bardzo delikatne, lekkie i puszyste, można je nadziewać różnego rodzaju nadzieniami, obtaczane są w cukrze pudrze, w drobnym cukrze,a w okresie karnawału są lukrowane i posypywane cukrowymi, kolorowymi posypkami. W rondelku podgrzewamy powidła lub dżem z odrobiną np. soku wiśniowego, pomarańczowego, czy nawet wody, aby nadzienie stało się luźniejsze, przekładamy do szprycy, napełniamy nadzieniem pączki za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego z tylką do pączków lub np. grubej strzykawki. Składniki na 15 sztuk Berliner: 150 ml mleka 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 50 g cukru 100 g masła 2 Jaja 1 szczypta soli aromat waniliowy olej do głębokiego smażenia 200 g powideł śliwkowych lub dżem wiśniowy Cukier puder do posypania Jak przygotować Berliner Pfannkuchen. Następnie rozgrzewamy olej w rondlu do ok. 180 stopni Celsjusza i pieczemy pączki przez 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. W tym czasie nowe wypieki były smażone na patelni z tłuszczem, stąd przede wszystkim nazwa naleśnik. Polecam też przepisy na najlepsze pączki lub pączki z lukrem cynamonowym. Przykrywamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie zanurzamy je w cukrze pudrze lub posypujemy je nim obficie. Z ciasta formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Jakby je nie nazywać, to zawsze smakują równie dobrze i nie powinno ich zabraknąć na żadnej karnawałowej imprezie.