Śledź - najpopularniejsza ryba w Polsce W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni postne. Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania Składniki: 6 filetów ze świeżego śledzia 1 mała czerwona cebula olej rzepakowy papryczka chili 3-4 gałązki świeżego koperku świeżo zmielony czarny pieprz Zalewa octowa: 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu jabłkowego 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 4 goździki 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Marynowany śledź na ostro z chili będzie idealną przekąską nie tylko 16-tego stycznia, ale także w każdą sobotę Karnawału. W maju popularne matiasy, czyli młode ryby przed pierwszym tarłem, od lipca do września – śledzie tłuste i słone z mleczną ikrą, a od października – najchudsze ryby. W zależności od sezonu limity połowu bywają podnoszone lub zmniejszane, na niektórych łowiskach wprowadza się całkowity zakaz. W kuchni Naturalnie Bałtyckie też nie może zabraknąć pikantnych smaków, więc specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was zdecydowanie charakterną rybę. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. W 2018 roku flota polska w sumie złowiła rekordowe około 50 tys. ton. Koniecznie też przygotujcie go na tzw. śledzika, czyli na Ostatki. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Śledzie to ryby pelagiczne, zamieszkują w morzu strefę z dala od dna morskiego oraz brzegów.