Placek po węgiersku w wersji roślinnej – 4 porcje Gulasz: Cebula 1 sztuka Marchew 2 sztuki Papryka 1 sztuka Czosnek 2 ząbki Wino do zredukowania Oliwa 16 g Papryka, chili, majeranek, kminek do smaku Cukier 1 łyżeczka Bulion warzywny lub woda 500 ml Sos sojowy 8 g Liście laurowe 2 sztuki Ziela angielskie 3 sztuki Ketchup lub przecier pomidorowy* 8 g Pieczarki 400 g Oliwa 8 g Mąka pszenna 8 g Placki: Ziemniaki ok. 1444 g** Mąka 12 g Mąka ziemniaczana 5 g Cebula 1 sztuka Olej roślinny do smażenia 8 g Sól i pieprz do smaku *jeśli chcemy by sos był bardziej pomidorowy można dodać koncentratu pomidorowego **obranych ziemniaków Następnie placek delikatnie zsuwamy z talerza z powrotem na patelnię. . Następnie placek delikatnie zsuwamy z talerza z powrotem na patelnię. Następnie placek delikatnie zsuwamy z talerza z powrotem na patelnię. Kiedy placek jest już gotowy z jednej strony, nakładamy talerz i szybkim ruchem przerzucamy patelnię do góry nogami. Kiedy placek jest już gotowy z jednej strony, nakładamy talerz i szybkim ruchem przerzucamy patelnię do góry nogami. A po drugie można ułatwić sobie przewracanie takiego placka na patelni za pomocą dużego, płaskiego talerza. A po drugie można ułatwić sobie przewracanie takiego placka na patelni za pomocą dużego, płaskiego talerza. Placek nie trzeba smażyć na dużej ilości oleju (wystarczy łyżka) o ile smażymy go na dobrej, nieprzywierającej patelni. Placek po węgiersku można podać dodatkowo z kleksem śmietanki dla przełamania smaku i posypać świeżymi ziołami dla dodatkowego orzeźwienia. Ważne jest aby po pierwsze dodać do masy skrobię która zostanie nam z odciśniętych ziemniaków. Ważne jest aby po pierwsze dodać do masy skrobię która zostanie nam z odciśniętych ziemniaków. Po 5-6 minutach przykrywamy patelnię talerzem i przerzucamy patelnię do góry nogami. Odstawiamy na 5-10 minut, a następnie odcedzamy na sitku nad miseczką. Na placek wykładamy gulasz i składamy na pół.