Dlaczego zimą warto pić napar z imbiru?


                    Dlaczego zimą warto pić napar z imbiru?
18Lis

Napar z imbiru idealnie rozgrzewa, wzmacnia odporność, dostarcza dużej dawki witaminy C i poprawia nastrój. Dowiedz się, jakie jeszcze ma właściwości i dlaczego warto go pić zimą.

Zdjęcie Dlaczego zimą warto pić napar z imbiru? #1

Właściwości imbiru

Imbir od wieków jest znany ze swoich zdrowotnych właściwości. Korzeń imbiru zawiera cenne substancje o leczniczym działaniu. Ma mnóstwo witamin: A, C, E, K, B1 i B2 oraz składników mineralnych: wapń, żelazo, potas i fosfor, zawiera także kwas foliowy, olejki eteryczne i żywice (gingerol i zinferon). Dzięki temu działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jakie jeszcze zdrowotne właściwości ma imbir?

Imbir- źródło zdrowia

Imbir korzystnie wpływa na pracę serca, podnosi ciśnienie i stężenie dobrego cholesterolu LDL. Wzmacnia układ odpornościowy, poprawia dotlenienie i ukrwienie komórek. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, niweluje dolegliwości trawienne: wzdęcia, łagodzi mdłości w ciąży, po narkozie i chemioterapii. Przyspiesza metabolizm i zwiększa apetyt. Działa rozkurczowo, moczopędnie, łagodzi obrzęki i zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Korzystnie wpływa na pracę mózgu, poprawia koncentrację, zwiększa energię i dobre samopoczucie. Ze względu na to, że zwiększa ukrwienie narządów płciowych, uważany jest też za afrodyzjak.

Zdjęcie Dlaczego zimą warto pić napar z imbiru? #2

Dlaczego warto pić napar z imbiru zimą?

Napar z imbiru jest idealny do picia zimą, ponieważ rozgrzewa organizm i przyspiesza krążenie. Dzięki dużej dawce witaminy C, wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Herbata imbirowa ma działanie wykrztuśne, rozrzedza śluz, łagodzi kaszel, hamuje skurcze oskrzeli. Działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, napotnie i rozgrzewająco.

Zdjęcie Dlaczego zimą warto pić napar z imbiru? #3

Przepis na napar z imbiru

Składniki:

  • Korzeń imbiru- około 5 cm
  • Sok z cytryny
  • Miód

Przygotowanie:

Przygotuj około 5 cm kawałek korzenia imbiru, obierz go ze skórki za pomocą łyżki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zalej go litrem wrzącej wody i pozostaw w przykrytym naczyniu na całą noc. Tak przygotowaną esencję imbirową, rozrabiaj z gorącą wodą w stosunku 1:1 w kubku. Możesz dodać do smaku łyżkę ulubionego miodu (lipowego, gryczanego, wielokwiatowego), nieco soku z cytryny i popijać przez cały dzień.

Zdjęcie Dlaczego zimą warto pić napar z imbiru? #4

następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja