Syrop z cebuli- smaczny i skuteczny przepis od Pana Tabletki

Patrycja
Kulinaria
18.11.2021 14:18
Syrop z cebuli- smaczny i skuteczny przepis od Pana Tabletki

W okresie jesienno- zimowym coraz częściej pojawią się u nas oznaki infekcji, takie jak katar, kaszel, ból gardła. Jeśli nie chcesz faszerować się tabletkami, przedstawiamy naturalny i bezpieczny lek na przeziębienie. Poznaj smaczny i skuteczny przepis na syrop z cebuli od Pana Tabletki, autora popularnego farmaceutycznego bloga!

Zdjęcie Syrop z cebuli- smaczny i skuteczny przepis od Pana Tabletki #1

Syrop z cebuli od Pana Tabletki

Pan Tabletka, czyli Marcin Korczyk, to autor popularnego farmaceutycznego bloga, radzi swoim czytelnikom, jak skutecznie się leczyć, bez niepotrzebnego faszerowania się tabletkami. Przedstawia naturalny i bezpieczny sposób na ból gardła, suchy kaszel, początek infekcji, a także uzupełnienie kuracji w trakcie choroby. Poznaj przepis na smaczny i skuteczny syrop z cebuli!

Jak działa syrop z cebuli?

Syrop z cebuli ma działanie bakteriobójcze i oczyszczające drogi oddechowe. Oprócz tego poradzi sobie z bólem gardła i rozwijającą się infekcją. Jest prawdziwą bombą aktywnych składników o działaniu leczniczym.

Kto może go stosować?

Syrop z cebuli można stosować u małych dzieci, kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią. Jedynym przeciwwskazaniem jest cukrzyca i uczulenie na któryś ze składników.

Przepis na syrop z cebuli od Pana Tabletki

Składniki:

  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 2 cytryny
  • 10 goździków
  • cynamon
  • anyż
  • cukier/miód/syrop klonowy – według uznania

 Jak przygotować domowy syrop?

Ilość składników wystarczy na około 500ml słoik.Pokrój cebulę w drobną w kostkę, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojony imbir oraz pokrojoną w plastry jedną cytrynę lub wyciśnięty z niej sok.

Do słoika wykładaj warstwami:

  • cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + gwiazdka anyżu+ pół łyżeczki cynamonu
  • cukier, miód lub syrop klonowy

Powtarzaj aż do zapełnienia słoika, na końcu ugnieć wsad od góry, zasyp cukrem lub miodem. Zalej sokiem z jednej cytryny. Poczekaj, aż cebula nieco zmięknie i po 30 minutach dodaj składniki, które pozostały.

Mieszankę odstaw na dobę w temperaturze pokojowej. Następnie szczelnie zakręć słoik i odstaw do lodówki, syrop nabiera mocy po 24- 48 godzinach. Syrop możesz przecedzić przez gazę i spożywać klarowny płyn.

Dawkowanie:

Syrop stosuj przed 7-14 dni, potem zrób sobie tydzień przerwy. Zażywaj kilka razy dziennie po 3- 6 łyżeczek, do posiłków.