W okresie jesienno- zimowym coraz częściej pojawią się u nas oznaki infekcji, takie jak katar, kaszel, ból gardła. Jeśli nie chcesz faszerować się tabletkami, przedstawiamy naturalny i bezpieczny lek na przeziębienie. Poznaj smaczny i skuteczny przepis na syrop z cebuli od Pana Tabletki, autora popularnego farmaceutycznego bloga!
Syrop z cebuli od Pana Tabletki
Pan Tabletka, czyli Marcin Korczyk, to autor popularnego farmaceutycznego bloga, radzi swoim czytelnikom, jak skutecznie się leczyć, bez niepotrzebnego faszerowania się tabletkami. Przedstawia naturalny i bezpieczny sposób na ból gardła, suchy kaszel, początek infekcji, a także uzupełnienie kuracji w trakcie choroby. Poznaj przepis na smaczny i skuteczny syrop z cebuli!
Jak działa syrop z cebuli?
Syrop z cebuli ma działanie bakteriobójcze i oczyszczające drogi oddechowe. Oprócz tego poradzi sobie z bólem gardła i rozwijającą się infekcją. Jest prawdziwą bombą aktywnych składników o działaniu leczniczym.
Kto może go stosować?
Syrop z cebuli można stosować u małych dzieci, kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią. Jedynym przeciwwskazaniem jest cukrzyca i uczulenie na któryś ze składników.
Przepis na syrop z cebuli od Pana Tabletki
Składniki:
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
- 2 cytryny
- 10 goździków
- cynamon
- anyż
- cukier/miód/syrop klonowy – według uznania
Jak przygotować domowy syrop?
Ilość składników wystarczy na około 500ml słoik.Pokrój cebulę w drobną w kostkę, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojony imbir oraz pokrojoną w plastry jedną cytrynę lub wyciśnięty z niej sok.
Do słoika wykładaj warstwami:
- cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + gwiazdka anyżu+ pół łyżeczki cynamonu
- cukier, miód lub syrop klonowy
Powtarzaj aż do zapełnienia słoika, na końcu ugnieć wsad od góry, zasyp cukrem lub miodem. Zalej sokiem z jednej cytryny. Poczekaj, aż cebula nieco zmięknie i po 30 minutach dodaj składniki, które pozostały.
Mieszankę odstaw na dobę w temperaturze pokojowej. Następnie szczelnie zakręć słoik i odstaw do lodówki, syrop nabiera mocy po 24- 48 godzinach. Syrop możesz przecedzić przez gazę i spożywać klarowny płyn.
Dawkowanie:
Syrop stosuj przed 7-14 dni, potem zrób sobie tydzień przerwy. Zażywaj kilka razy dziennie po 3- 6 łyżeczek, do posiłków.