Przepis
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
1/3 opakowania świeżych drożdży
½ łyżeczki soli – do smaku
½ łyżeczki cukru- do smaku
2 łyżki oleju
½ szklanki ciepłej wody – ewentualnie ciut więcej
Farsz:
2 ćwiartki ugotowane z rosołu
1-2 marchewki ugotowane z rosołu
Kilka łyżek bulionu
1 cebula
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Słodka papryka
Ostra papryka – szczypta
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce do rozpuszczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól, rozpuszczone drożdże i wodę. Z podanych składników zagnieść ciasto, które ma być elastyczne (ewentualnie podsypać mąką lub dodać ciut więcej wody). Odstawić przykryte do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso obrać z kości. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Zeszklić na odrobinie oleju. Do misy od blendera włożyć mięso, marchew, cebulę z czosnkiem, kilka łyżek bulionu. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zblendować.
Ciasto rozwałkować. Ułożyć na nim trochę farszu (poziomy pasek). Przykryć kolejną częścią ciasta (zwinąć). Odciąć. Pokroić w grubsze paski. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać np. sezamem.
Mi wyszły 2 blaszki 22 x 40 cm. Niestety nie policzyłam sztuk.