Drożdżowe paszteciki z mięsem

Krzysztof
Przekąski
29.07.2014 12:29
Drożdżowe paszteciki z mięsem

Przepis

Składniki:

Ciasto:

300g mąki

1/3 opakowania świeżych drożdży

½ łyżeczki soli – do smaku

½ łyżeczki cukru- do smaku

2 łyżki oleju

½ szklanki ciepłej wody – ewentualnie ciut więcej

Farsz:

2 ćwiartki ugotowane z rosołu

1-2 marchewki ugotowane z rosołu

Kilka łyżek bulionu

1 cebula

1 ząbek czosnku

Sól

Pieprz

Słodka papryka

Ostra papryka – szczypta

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce do rozpuszczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól, rozpuszczone drożdże i wodę. Z podanych składników zagnieść ciasto, które ma być elastyczne (ewentualnie podsypać mąką lub dodać ciut więcej wody). Odstawić przykryte do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso obrać z kości. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Zeszklić na odrobinie oleju. Do misy od blendera włożyć mięso, marchew, cebulę z czosnkiem, kilka łyżek bulionu. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zblendować.

Ciasto rozwałkować. Ułożyć na nim trochę farszu (poziomy pasek). Przykryć kolejną częścią ciasta (zwinąć). Odciąć. Pokroić w grubsze paski. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać np. sezamem.

Mi wyszły 2 blaszki 22 x 40 cm. Niestety nie policzyłam sztuk.