Przepis
BISZKOPT:
Cienki biszkopt na dużej blaszce (25 cm x 35 cm). Możecie skorzystać z własnego przepisu lub z tych, które podaję w zakładce Przepisy podstawowe.
PIANKA:
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 ml wody
- 750 ml śmietany 30%
- 2 cukry wanilinowe
- 300 g truskawek
- 150 g malin
GALARETKA:
- 2 galaretki truskawkowe
- 800 ml wody
DODATKOWO:
- 1 łyżka nalewki lub spirytusu
- 3 łyżki wody
Jak przygotować?
Owoce umyć, truskawki obrać z szypułek i przekroić na połówki.
Teraz zajmiemy się pianką. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ale w podanej przeze mnie ilości wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym, powoli dodać tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę miksować.
Biszkopt nasączyć ponczem z alkoholu i wody, wyłożyć masę piankową i owoce. Wstawić do lodówki.
Pozostałe galaretki również przygotować według przepisu z opakowania, w podanej przeze mnie ilości wody. Gdy zacznie tężeć wylać delikatnie na placek. Odstawić do stężenia.
Smacznego!