Czerwona rozkosz

Krzysztof
Ciasta
29.07.2014 12:21
Czerwona rozkosz

Przepis

BISZKOPT:

Cienki biszkopt na dużej blaszce (25 cm x 35 cm). Możecie skorzystać z własnego przepisu lub z tych, które podaję w zakładce Przepisy podstawowe.

PIANKA:

- 1 galaretka truskawkowa

- 400 ml wody

- 750 ml śmietany 30%

- 2 cukry wanilinowe

- 300 g truskawek

- 150 g malin

GALARETKA:

- 2 galaretki truskawkowe

- 800 ml wody

DODATKOWO:

- 1 łyżka nalewki lub spirytusu

- 3 łyżki wody

Jak przygotować?

Owoce umyć, truskawki obrać z szypułek i przekroić na połówki.

Teraz zajmiemy się pianką. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ale w podanej przeze mnie ilości wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym, powoli dodać tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę miksować.

Biszkopt nasączyć ponczem z alkoholu i wody, wyłożyć masę piankową i owoce. Wstawić do lodówki.

Pozostałe galaretki również przygotować według przepisu z opakowania, w podanej przeze mnie ilości wody. Gdy zacznie tężeć wylać delikatnie na placek. Odstawić do stężenia.

Smacznego!