Lody cytrynowo- bananowe

Krzysztof
Przepisy
27.07.2014 6:49
Lody cytrynowo- bananowe

Przepis

Składniki:

4 duże banany

2 cytryny

200g cukru ( ok 1 szklanki)

400 ml śmietany 30%

0,5 szklanki mleka

2 krople aromatu cytrynowego

Przygotowanie:

W naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno. W drugim naczyniu miksujemy banany pokrojone na mniejsze kawałki, sok z cytryny i cukier. Jak zblendujemy na gładką masę dodajemy mleko i aromat cytrynowy nadal blendując. Gotową masę przelewamy do miski z ubitą śmietaną i mieszamy ręcznie aby powstał krem bez grudek. Wszystko przelewamy do pojemnika (pojemnik musi mieć przygrywkę) albo do foremek na lody i wkładamy do zamrażarki na 6-8 h.

Czas przygotowywania: 10 minut