Pierożki z mięsem

Ewelina
Obiad
01.02.2014 13:04
Pierożki z mięsem

Przepis

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

250 g mięsa mielonego

½ pora

100 g pieczarek

1 pomidor

50 g startego parmezanu

1 łyżka posiekanej świeżej natki z pietruszki

1 jajko

4 łyżki oliwy z oliwek

1 żółtko

4 łyżki mleka

sól, pieprz

Wykonanie:

Pora pokroić w półksiężyce, pieczarki posiekać w drobną kosteczkę. Wymieszać warzywa z mięsem i natką z pietruszki.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, przełożyć na nią mięso z warzywami, podsmażać przez około 10 minut. Odstawić masę do schłodzenia.

Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kosteczkę.

Do schłodzonej masy dodać jajko, pokrojonego pomidora, sól, pieprz oraz starty parmezan. Dokładnie wszystko razem wymieszać.

Ciasto francuskie podzielić na około 16 równych kwadratów.

Żółtko wymieszać z mlekiem.

Na każdy kwadrat ciasta układać około 1 łyżkę farszu, składać na pół tworząc pierożki. Końce dokładnie skleić (można to zrobić za pomocą widelca).

Każdego pierożka posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem.

Pierożki wstawić do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotobrązowego koloru.