Przepis
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g mięsa mielonego
½ pora
100 g pieczarek
1 pomidor
50 g startego parmezanu
1 łyżka posiekanej świeżej natki z pietruszki
1 jajko
4 łyżki oliwy z oliwek
1 żółtko
4 łyżki mleka
sól, pieprz
Wykonanie:
Pora pokroić w półksiężyce, pieczarki posiekać w drobną kosteczkę. Wymieszać warzywa z mięsem i natką z pietruszki.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, przełożyć na nią mięso z warzywami, podsmażać przez około 10 minut. Odstawić masę do schłodzenia.
Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kosteczkę.
Do schłodzonej masy dodać jajko, pokrojonego pomidora, sól, pieprz oraz starty parmezan. Dokładnie wszystko razem wymieszać.
Ciasto francuskie podzielić na około 16 równych kwadratów.
Żółtko wymieszać z mlekiem.
Na każdy kwadrat ciasta układać około 1 łyżkę farszu, składać na pół tworząc pierożki. Końce dokładnie skleić (można to zrobić za pomocą widelca).
Każdego pierożka posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem.
Pierożki wstawić do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotobrązowego koloru.