Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem

Ewa
Przekąski
02.01.2021 16:54
Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem

Wielokrotnie u mnie przetestowany, zwłaszcza wtedy, gdy przychodzą goście 😉 4-6 niedużych plastrów schabu 4-6 kromek weki lub przekrojonej po ukosie (aby kromki były większe) bagietki paryskiej 100 g startego ementalera lub mozzarelli 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 1 pęczek posiekanego szczypiorku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Oczyszczone, pozbawione białych błonek mięso nakłuwamy z obu stron nakłuwaczem do mięs. A co to? A schabik na chlebku zapiekany pod beszamelem 🙂 Danie jest super, ale… robiłam go tak dużo razy, że muszę napisać, iż efekt końcowy w dużej mierze zależeć będzie od jakości mięsa. Na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła. Kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej (sos powinien być wyrazisty w smaku). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut (do roztopienia i lekkiego zarumienienia się sera). Na patelni grillowej rumienimy z obu stron pieczywo. Na wierzchu rozprowadzamy kolejną porcję sosu beszamelowego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2021/01/02/schab-na-chlebie-zapiekany-pod-beszamelem/