😉 Nutella Cake - ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Ciasto: 6 dużych jajek (rozmiar L) 400 g Nutelli (lub 200 g pasty z orzechów laskowych i 200 g roztopionej czekolady deserowej) 125 g miękkiego masła 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% 20 ml likieru Frangelico (lub rumu albo whiskey) 100 g mielonych orzechów laskowych (bez skórki)* szczypta soli Polewa: 125 ml śmietany kremówki 30-36% 125 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% 20 ml likieru Frangelico (lub rumu albo whiskey) 100 g orzechów laskowych w całości lub posiekanych (bez skórki)* Jeżeli jednak chcecie zrezygnować z Nutelli, możecie albo wybrać krem orzechowy dobrej jakości, albo zrobić go samemu, ucierając blenderem uprzednio podprażone orzechy laskowe na pastę (ok. 200 g) i dodając roztopioną czekoladę o średniej zawartości kakao, np. 50% (ok. 200 g). Oczywiście słoiczek tego czekoladowego kremu pojawia się u mnie niezwykle rzadko i to raczej głównie przez fakt, że jestem w stanie zjeść cały na raz niż ze względów ideologicznych, ale chyba każdy ma takie swoje grzeszne przyjemności, które lubi celebrować od czasu do czasu. Jest jednak jeszcze jeden powód, dla którego popełniam ten kulinarny występek – to moment, w którym nachodzi mnie ochota na moje ulubione ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi, które w anglosaskich internetach figuruje zwykle pod nazwą Nutella Cake. Jak pewnie wiecie, Piemont słynie z najlepszych orzechów laskowych, które dawniej były jednym z głównych składników Nutelli, ale o historii Ferrero możecie sami przeczytać w Internecie. Tak, wiem, że to jest już passé, bo cukier, olej palmowy, a orzechów laskowych i kakao jest tam jak na lekarstwo, ale cóż zrobić, gdy czasami nie mogę się powstrzymać? Zachęcam, aby z niego nie rezygnować, bo nadaje ciastu świetnego aromatu, ale jeżeli jednak nie chcecie specjalnie go kupować, to rum albo whiskey również się sprawdzą. Możesz je kroić od razu na porcję lub ostawić na godzinę w temperaturze pokojowej, aby polewa zastygła. Od tego czasu Nutella Cake gości u mnie od czasu do czasu, gdy trzeba szukać pocieszenia w kawałku czekoladowego ciasta! Jeżeli nie znajdziesz orzechów bez skórki, to podpraż je na suchej patelni, a następnie jeszcze ciepłe ułóż między warstwami bawełnianej ściereczki i zacznij pocierać o siebie. Przepis na to grzeszne ciacho odkryłem dobrze ponad 10 lat temu, kiedy wieczory przed telewizorem spędzałem w towarzystwie (moim zdaniem) największej kulinarnej bogini wszechczasów – Nigelli Lawson. Odstaw na minutę, aby się roztopiła i energicznie zamieszaj do połączenia się składników. Polewa Śmietanę podgrzej w rondelku razem z likierem, a następnie wrzuć posiekaną czekoladę. To takie moje małe guilty pleasure, które zwykle ukrywam przed całym światem, ale chyba czas najwyższy się przyznać. Masło ubij do białości, a następnie dodaj Nutellę oraz roztopioną i wystudzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia się składników.