wg uznania Kminem, oregano, sól do smaku Papryka 1 sztuka Pomidory z puszki 1 opakowanie Cukier 10 g Fasoli z puszki 1 opakowanie Ryż do podania 100 g (suchy) Jogurt roślinny 120 g Najlepiej zacząć od podsmażenia mięsa. Chili con carne w roślinnej wersji Wegańskie mięso (opcjonalnie) 1 op Olej kokosowy lub margaryna 25 g Olej roślinny 25 g Cebula 2 sztuki Czosnek 3 ząbki Bulion 125 ml Chili papryczka (2 rodzaje) Chili con carne można nazwać gulaszem lub potrawką, która głównie składa się z mięsa, mixu papryczek chili, cebuli, czosnku. Jak chociażby hot dogi czy spaghetti z chili con carne jak i różne wersje z dodatkiem czekolady albo whiskey. Jest to potrawa, którą łatwo można zweganizować stosując roślinne alternatywy mięsa lub po prostu pomijając mięso w przepicie i uzupełniając dodatkową porcją strączków. Można powszechnie dostać ją również w Meksyku, ale bardziej z powodów upodobania turystów niż pochodzenia. Można więc je przygotować w większej ilości na czarną godzinę. Najlepiej gdy mamy dostęp do jej różnych odmian, które można tutaj ze sobą połączyć. Najlepiej gdy mamy dostęp do jej różnych odmian, które można tutaj ze sobą połączyć. Cała tajemnica i smak (jak nazwa wskazuje) opiera się na aromacie świeżych papryczek chili . Następnie zdejmujemy je z patelni i odkładamy na czas dalszego przygotowania.