- 1 sałata (u mnie lodowa, ale sprawdzi się też strzępiasta, masłowa czy rzymska) - 3 pomidory - 1 marchewka - 1/2 pęczka koperku - 1/2 op. wędzonego twarogu - 1 op. sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego (lub innego, ulubionego) - 1 łyżka soku z cytryny - 3 łyżki oliwy Sałatka z wędzonym twarogiem Z każdym dniem robi się coraz cieplej, w związku z czym coraz częściej mam ochotę zjeść na obiad czy kolację różne sałatki. Sos sałatkowy przygotowujemy wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu: przesypujemy do szklanki, wlewamy 2 łyżki wody oraz 1 łyżkę soku z cytryny, mieszamy. Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki lub za pomocą maszynki do jullienne na krótkie słupki. Jeśli sałatkę podajemy na kolację, świetnie sprawdzi się w towarzystwie kromki świeżego pieczywa lub bagietki. Żeby zaś sałatka była ciut bardziej sycąca, jest też i wędzony twaróg, który bardzo fajnie się tutaj sprawdził. Sałatka wyszła bardzo dobra, miała wyrazisty smak, a jednocześnie była całkiem sycąca – czyli dokładnie taka o jaką nam chodziło. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym