Sernik z pianką kajmakową

Ewa
Ciasta
09.12.2023 7:51
Sernik z pianką kajmakową

Udostępnij Zapisz Sernik z pianką czekoladową, sernik z pianką malinową, a teraz do kolekcji serników na blogu trafia równie smaczny sernik z pianką kajmakową. Ciasto jest bardzo smaczne. Słodkie, ale nie przesłodzone. To przepyszny sernik na ciasteczkowym spodzie ze śmietanowo-kajmakową pianką na wierzchu. Jest to fajna opcja, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowania (nie licząc pieczenia, sam sernik robi się szybko), a chcemy zaskoczyć gości smakiem pysznego ciasta. Spód 170 g ciasteczek typu digestive/holenderskie bez czekolady 3/4 łyżki kakao 85 g masła Sernik: 500 g twarogu sernikowego (np mój ulubiony) 500 g mascarpone 3/4 szkl. drobnego cukru 1 …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2023/12/09/sernik-z-pianka-kajmakowa/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszny sernik z pianką kajmakową - zaskocz swoją rodzinę tym wykwintnym deserem!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 40 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 380kcal
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 45g
  • Białko: 13g

Składniki

  • 500g twarogu sernikowego
  • 150g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250g krakersów
  • 100g masła
  • 400g mleka skondensowanego
  • 5 łyżek wody
  • 500ml śmietany 30%

Przepis

Myśląc o deserach, często wybieramy te najprostsze i najszybsze w przygotowaniu. Tym razem proponuję Ci coś wyjątkowego - sernik z pianką kajmakową. Ten niezwykły deser zaskoczy Cię nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania. Spód z krakersów stanowi idealne tło dla delikatnego sernika, a pianka kajmakowa dodaje mu charakteru. Ta kompozycja smaków sprawi, że nie będziesz mógł się oprzeć kolejnym kawałkom. Przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet kulinarny amator. Przygotuj ten niepowtarzalny deser i zaskocz swoją rodzinę na kolejnym spotkaniu. Sernik z pianką kajmakową to ciasto, które z pewnością przyciągnie uwagę na każdym stole. To idealny przepis na wyjątkowy deser, który zachwyci wszystkich.

  • Rozpocznij od przygotowania spodu. Krakersy rozdrobnij i połącz z roztopionym masłem. Masą wyłóż dno formy do pieczenia, a następnie wstaw do lodówki.
  • Następnie przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym. Masę wyłóż na schłodzony spód.
  • Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut. Przygotowany sernik zostaw do ostygnięcia.
  • Kiedy sernik ostygnie, przygotuj piankę kajmakową. W rondlu podgrzewaj mleko skondensowane z wodą, mieszając do momentu uzyskania gładkiej masy. Ostudź i ubij z śmietaną.
  • Gotową piankę wyłóż na ostygły sernik. Całość schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.