Udostępnij Zapisz Sernik z pianką czekoladową, sernik z pianką malinową, a teraz do kolekcji serników na blogu trafia równie smaczny sernik z pianką kajmakową. Ciasto jest bardzo smaczne. Słodkie, ale nie przesłodzone. To przepyszny sernik na ciasteczkowym spodzie ze śmietanowo-kajmakową pianką na wierzchu. Jest to fajna opcja, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowania (nie licząc pieczenia, sam sernik robi się szybko), a chcemy zaskoczyć gości smakiem pysznego ciasta. Spód 170 g ciasteczek typu digestive/holenderskie bez czekolady 3/4 łyżki kakao 85 g masła Sernik: 500 g twarogu sernikowego (np mój ulubiony) 500 g mascarpone 3/4 szkl. drobnego cukru 1 …
🍴 Pyszny sernik z pianką kajmakową - zaskocz swoją rodzinę tym wykwintnym deserem!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 40 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 380kcal
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 45g
- Białko: 13g
Składniki
- 500g twarogu sernikowego
- 150g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250g krakersów
- 100g masła
- 400g mleka skondensowanego
- 5 łyżek wody
- 500ml śmietany 30%
Przepis
Myśląc o deserach, często wybieramy te najprostsze i najszybsze w przygotowaniu. Tym razem proponuję Ci coś wyjątkowego - sernik z pianką kajmakową. Ten niezwykły deser zaskoczy Cię nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania. Spód z krakersów stanowi idealne tło dla delikatnego sernika, a pianka kajmakowa dodaje mu charakteru. Ta kompozycja smaków sprawi, że nie będziesz mógł się oprzeć kolejnym kawałkom. Przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet kulinarny amator. Przygotuj ten niepowtarzalny deser i zaskocz swoją rodzinę na kolejnym spotkaniu. Sernik z pianką kajmakową to ciasto, które z pewnością przyciągnie uwagę na każdym stole. To idealny przepis na wyjątkowy deser, który zachwyci wszystkich.
- Rozpocznij od przygotowania spodu. Krakersy rozdrobnij i połącz z roztopionym masłem. Masą wyłóż dno formy do pieczenia, a następnie wstaw do lodówki.
- Następnie przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym. Masę wyłóż na schłodzony spód.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut. Przygotowany sernik zostaw do ostygnięcia.
- Kiedy sernik ostygnie, przygotuj piankę kajmakową. W rondlu podgrzewaj mleko skondensowane z wodą, mieszając do momentu uzyskania gładkiej masy. Ostudź i ubij z śmietaną.
- Gotową piankę wyłóż na ostygły sernik. Całość schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.