Ciasto Paradiso

Ewa
Ciasta
02.08.2017 9:12
Ciasto Paradiso

Krem kokosowy: 100g kwaśnej śmietany 18% 120g cukru pudru 400g mleka kokosowego (1 puszka) 6-7 łyżeczek żelatyny 400g śmietanki kremówki 1 op. śmietan-fixu 50g wiórek kokosowych Galaretka kawowa: 350g słodzonego mleka skondensowanego 150ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżeczki żelatyny Herbatniki kruszymy na pył (w rozdrabniaczu lub np wykładając partiami na czystą, bawełnianą ściereczkę, i uderzając w nie wałkiem do ciasta). Spód: 200g herbatników 100g orzechów włoskich 200g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek miodu Piankę kokosową przelewamy na orzechowo-ciasteczkowy spód i ponownie wkładamy do lodówki, by masa stężała (około 30 minut). Żelatynę przeznaczoną do przygotowania galaretki kawowej zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Do rozpuszczonej żelatyny wlewamy kilka łyżek masy kokosowej, mieszamy, po czym tak rozrobioną żelatynę łączymy z resztą masy kokosowej. Z napęczniałą żelatyną postępujemy jak powyżej, a więc zalewamy niewielką ilością wody (1 łyżka) i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Napęczniałą żelatynę zalewamy 1 łyżką wody i wstawiamy do kuchenki mikrofalowej w celu lekkiego podgrzania (zbyt mocno podgrzana żelatyna traci swoje właściwości). Przygotowaną w ten sposób masę łączymy teraz partiami z ubitą na sztywno kremówką. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek mleka kawowego, mieszamy, następnie dolewamy resztę i mieszamy ponowienie. Galaretkę od razu delikatnie wylewamy na masę kokosową i wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/08/01/ciasto-paradiso/