Składniki: 2 placki tortilli (ja użyłam tych z otrębami, siemieniem, płatkami owsianymi i jęczmiennymi) 5 plastrów szynki podsuszanej (parmeńska, serrano) 100 g serka kremowego śmietankowego 2 małe garści rukoli średni kawałek parmezanu 10 suszonych pomidorów z zalewy (przepis na około 20 sztuk roladek) Następnie placki posypujemy rukolą, wykładamy na nie plastry szynki (po 2,5 sztuki na tortillę), posypujemy startym serem i kawałkami pomidorów. Tak sobie teraz myślę, że może skład tych placków spowodował, że raczej rzadko przychodziły mi do głowy pomysły na przepisy z nimi. Ja jedną tortillę zostawiłam w lodówce do jutra, zobaczę czy się z nią nic nie stanie. Zdaję sobie sprawę z tego, że to na pewno dobór dodatków: suszone pomidory, rukola, parmezan. Szynkę dodałam z ciekawości, ale nie jest jakoś super niezbędna. Podobne przepisy: Roladki z tortilli z białym serem, szynką i chrzanem Jutro jeszcze wrzucę przepis na szybką sałatkę i zrobię sobie parę dni przerwy. Nie marudzę, nie mówię, że to ciężka robota, to sama przyjemność pisać dla Was. Tortille układamy na blacie, rozsmarowujemy na nich serek. Myślałam też nad dodaniem jakiejś pasty warzywnej, może z ciecierzycą, ale ostatecznie dodałam serek. Tortillę mocno zwijamy, owijamy folią do żywności (jak cukierki) i wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. Próbowałam tortillę kiedyś sama zrobić w domu, ale wyszła fatalnie, więc zrezygnowałam. Dziś nie było na to czasu. Przez najbliższe parę tygodni ograniczymy ilość spożywanego mięsiwa (jeszcze bardziej), wykorzystałam więc moment i zrobiłam wersję wegetariańską. Pozapisywałam je sobie w kajecie, zrobię je za rok. Za jakiś czas pewnie znowu spróbuję, ale nie dziś.