Składniki: 1 pęczek szczawiu 1 l maślanki (można także użyć kefiru lub jogurtu naturalnego) 3/4 szklanki wrzącej wody pęczek rzodkiewki 2 ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku szczypta cukru kawałek sera wędzonego (ja użyłam fety) sól pieprz (przepis na 3-4 porcje) Podobne przepisy: Chłodnik szczawiowo-ogórkowy Chłodnik z ogórkami i awokado Chłodnik z kalarepą Tarator – chłodnik z ogórkami i orzechami Chłodnik litewski Chłodnik z ogórkami i rzodkiewkami Całość uzupełniamy o pokrojone w półplasterki rzodkiewki, pokrojone w kostkę ogórki (ja ich nie obierałam), rozdrobniony czosnek i poszatkowany koperek. Wczoraj było tak gorąco, że nic innego nie byłabym w stanie zjeśc ze smakiem. Wiecie, że jedyne pory roku, w których jestem w stanie zjeść zupę to jesień i zima? Ale aleee… od czasu do czasu chłodnikiem nie pogardzę. My jak zwykle kręcił nosem na brak mięsa, ale zjadł, no zjadł.