Bigos ze śliwkami

Agata
Obiad
30.12.2020 13:33
Bigos ze śliwkami

Świąteczny bigos ze śliwkami - 2000 g domowej kiszonej kapusty - 500 g wieprzowej łopatki - 350 g kiełbasy - 350 g surowego wędzonego boczku - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1/2 szklanki suszonych śliwek - 500 ml czerwonego wytrawnego wina - 60 g suszonych grzybów - 2 cebule - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżeczka cząbru - 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych - 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego - pieprz - sól Wykonanie: Wolnowar marki Crock-Pot stał się moim ulubionym kulinarnym gadżetem, który bardzo ułatwia mi gotowanie, a na dodatek wydobywa z potraw w nim przygotowanych wspaniały smak. W tym roku przygotowywanie poszło jak z płatka, bo w moim domu pojawił się nowy kuchenny pomocnik. Wbudowany timer po ustalonym czasie przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować gotowane w nim danie gorące i gotowe do spożycia. Jest także wolna od PTFE i PFOA, więc nie tylko jest łatwa do czyszczenia, ale również bezpieczna wszystkich. Naczynie jest termoodporne – po wyjęciu z lodówki/zamrażarki można je od razu postawić na kuchence, by podgrzać potrawę. Przygotowywane w wolnowarze posiłki są bardziej soczyste, pożywne i zdrowe, gdyż temperatura ich gotowania czy duszenia nie przekracza 100˚C. Dobry bigos robi się godzinami, musi nabrać odpowiedniej smaku i aromatu, no i trzeba pilnować, aby się nie przypalił. Wolne gotowanie pozwala na zachowanie większej ilości substancji odżywczych znajdujących się w potrawie. Ależ wyszedł pyszny! Wysokiej jakości, stylowy wolnowar Crock-Pot 5l Duraceramic łamie rutynę w gotowaniu umożliwiając przygotowanie smacznych, wartościowych posiłków niemal bez wysiłku. Ja przygotowuję go zawsze na bazie kiszonej kapusty, której nie płuczę, bo lubimy właśnie taki kwaśny bigos. W środku obowiązkowo ląduje boczek, kawałek szynki wieprzowej, dobra kiełbasa, sporo czerwonego wytrawnego wina, suszone grzyby i śliwki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/12/swiateczny-bigos-ze-sliwkami.html