2 piersi kurczaka 2 mini sałaty rzymskie lub 1/2 kapusty pekińskiej 1 ogórek zielony, szklarniowy kilka rzodkiewek 3 małe czerwone cebule 4 łyżki cukru 4 łyżki białego octu winnego 1 op. serka kanapkowego sok z cytryny sól, pieprz ostra i słodka mielona papryka szczypta mielonego imbiru 2-3 łyżki oleju 4-6 dużych tortilli Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek i ewentualnych kostek. Na sam koniec filety przekładamy na kratkę i dopiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10-20 minut (w zależności od wielkości filetów. Sprawdzą się doskonale jako niebanalna kolacja, ale też jako przekąska na imprezę lub przekąska na Sylwestra. Jeszcze raz krótko wcieramy przyprawy w mięso, po czym odstawiamy na około godzinę do lodówki. Z jednej strony tortilli rozkładamy warstwowo posiekaną sałatę, plastry mięsa, plasterki rzodkiewki, plasterki ogórka oraz cebulę. Był taki czas, że zajadałam się tymi zawijaskami z tortilli praktycznie co tydzień i wcale nie czułam przesytu 🙂 Po tym czasie, na rozgrzanej patelni, obsmażamy mieso z każdej strony. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zalewamy cebulę i odstawiamy na około 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia, po czym kroimy na jak najcieńsze plasterki. Na suchej, rozgrzanej patelni krótko podgrzewamy tortillę, z obu stron. Nacieramy solą morską, świeżo mielonym pieprzem, dość dużą ilością słodkiej papryki, odrobiną papryki ostrej i szczyptą mielonego imbiru. Udostępnij Zapisz To zdecydowanie jeden z naszych ulubionych pomysłów na przekąski imprezowe.