Składniki na sałatkę grzybowa polana: 250 g pieczarek 1 duża pierś z kurczaka pół puszki kukurydzy konserwowej 1 cebula 2 ugotowane ziemniaki 6-7 ogórków konserwowych 1 duża czerwona papryka lub kilka płatów papryki konserwowej 5-6 łyżek majonezu sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do gyrosu pęczek koperku lub natka pietruszki Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy je przez około 5 minut. W międzyczasie kroimy w drobną kosteczkę kurczaka i podsmażamy go na rozgrzanym oleju. Teraz kolej na ziemniaki, doprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy warstwą majonezu, którą równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Po wyjęciu z lodówki tortownicę delikatnie obracamy do góry nogami na talerz! Ściągamy z nich skórkę i kroimy w drobną kosteczkę. W tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej folią spożywczą układamy pieczarki kapeluszem do dołu. Sałatka grzybowa polana przewinęła już mi się kilkukrotnie, gdy przeglądałem przepisy w internecie! Następnie dodajemy drobno posiekany koperek lub natkę pietruszki (najlepiej tak posypać, by zakryć przestrzenie między pieczarkami).