Budyń waniliowy 1 opakowanie Olej kokosowy lub margaryna 50 g Cukier lub erytrytol 100 g Mleko roślinne 400 ml Orzechy włoskie 100 g Do nasączenia: Miód lub syrop klonowy 50 g Wino białe lub rum 50 g Nagrzać piekarnik na 180 stopni. Miodownik Mąka pszenna 500 g Miód lub syrop klonowy 100 g Cukier lub erytrytol 50 g Ciasto po przygotowaniu należy wstawić do szczelnego pojemnika lub przykryć i odstawić na 2-3 dni najlepiej do lodówki lub na balkon (zimą). Mleko roślinne 150 g Cynamon 1/2 łyżeczki Olej kokosowy lub margaryna 50 g Soda oczyszczona 2 łyżeczki Oliwa 10 g Masa budyniowa: Odstawiamy (szczelnie przykryte lub zamknięte w pojemniku) do lodówki lub na balkon (zimą) na 2-3 dni. Pomiędzy jedną z warstw można również posmarować spód kajmakiem lub/i dżemem porzeczkowym (dla przełamania smaku) . . Za to liczy się cierpliwość, bo ciasto potrzebuje przynajmniej 2-3 dni aby odpowiednio zmięknąć. Rozwałkować na wielkość blaszki (ja użyłam 35×30 cm) i wyłożyć na papier do pieczenia. W rondelku zagotować mleko roślinne z miodem, oliwą i olejem kokosowym. Wierzch miodownika można posypać orzechami włoskimi lub/i polać czekoladką. Połowę mleka wymieszać z budyniem, a drugą zagotować z olejem i cukrem. Jeśli macie wątpliwości czy podołacie zadaniu w jego przygotowaniu to naprawdę nie ma się co martwić. Jeśli chcemy zrobić więcej warstw, wystarczy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników (w tym masy budyniowej). Kiedy mleko będzie ciepłe, intensywnie mieszając dodać mleko z budyniem.