Chleb z garnka

Ewa
Śniadania
14.04.2020 8:22
Chleb z garnka

Miskę z ciastem przykrywamy (ja mam specjalną miskę z pokrywką, ale można owinąć ją też folią spożywczą) i wstawiamy do lodówki na całą noc*. Następnego dnia wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Opcja z wstawieniem ciasta na noc w chłodne miejsce jest świetna, gdy chcemy świeży chlebek upiec z samego rana. Mieszamy, do połączenia (na tym etapie wiele przepisów poprzestaje, ja jednak uwielbiam wyrabiać drożdżowe ciasto, a to jest tak mięciutkie, że dodatkowo przez chwilę je wyrabiałam). Uwaga: * ciasto można odstawić na około godzinę po wymieszaniu składników i piec w tym samym dniu, po wyrośnięciu. Następnie dodajemy około 1/3 szklanki ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, do podrośnięcia. Na drugi dzień też był całkiem spoko, choć wiadomo, że na świeżo najlepszy. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, formujemy chlebek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, a następnie umieszczamy w nagrzanym naczyniu i zapiekamy. Ostatnio próbowałam zrobić chleb na zakwasie, ale okazuje się, że to nie moja bajka. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 30-40 minut. Zresztą, nie raz już pisałam, że zdecydowanie lepiej się czuję w przygotowywaniu bułek, niż chleba. 750 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 500 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Udostępnij Zapisz Jak dla mnie to najlepszy przepis na domowy chlebek. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chlebek kolejne 20-25 minut. Bardzo polecam Wam ten przepis na chleb z garnka. Moje dziecko – teraz będzie chwila prawdy – najczęściej jedząc chleb zostawia skórkę, a ten zajadał ze smakiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/04/14/chleb-z-garnka/