Rolada z turbota z sosem z żurawiny

Agata
Przekąski
23.12.2020 18:40
Rolada z turbota z sosem z żurawiny

Czas przygotowania: 120 minut Składniki: - 3 turboty (waga mięsa po filetowaniu 400 g) - 2 jajka - 3 łyżki kaszy manny - 1 łyżka tartej bułki - sól - pieprz - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Bulion: - skóra, ości i ikra z wypatroszonych turbotów - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 cebula - kawałek selera - 3 listki laurowe - 6 ziarenek ziela angielskiego - 1/2 łyżeczka ziarenek pieprzu - sól Sos żurawinowy: - 250 żurawiny - 5 łyżek cukru - sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Ryby patroszymy, odcinamy głowy i płetwy, oddzielamy mięso od skóry. A przecież w naszym morzu żyją dorsze – bogate w jod, selen i witaminę B12, śledzie, które zawierają liczne witaminy (np. E, D, z grupy B) i żelazo, dzikie łososie – najlepsze źródło kwasów omega-3, a także witamin (A i D) oraz wiele gatunków innych ryb uznawanych za przysmaki i rarytasy już od wielu lat, np. turbot i belona - oba gatunki bardzo cenione przez kucharzy i smakoszy. W naszej strefie klimatycznej szczególnie ważne jest to, że tłuste ryby stanowią jeden z niewielu produktów naturalnie bogatych w witaminę D, z której niedoborem zmaga się większość Polaków. Rolada z turbota z sosem z żurawiny Wigilia już za pasem! Rolada z turbota z sosem z żurawiny Wybierając ryby poławiane w zgodzie z naturą masz pewność, że na Twój stół trafiają produkty najwyższej jakości. Nasze świąteczne menu już zaplanowane, będą w nim oczywiście tradycyjne dania, które co roku pojawiają się na naszym wigilijnym stole, ale planuję też nowości. Rolada z turbota pyszne smakuje z sosem tatarskim, sosem chrzanowym lub żurawinowym. Roladę parzymy w gorącym bulionie przez 30 minut, raz na jakiś czas ją obracamy, żeby się równomiernie ugotowała. Ja podałam ją z dodatkiem sosu z żurawiny. Metrowy płat gazy składamy na cztery, układamy na nim rybę formując rulon o długości 20 cm. Warto zwrócić na to uwagę wybierając produkty, które trafiają do naszych domów i na nasze stoły. Sos żurawinowy Do garnuszka dodajemy 250 g świeżej żurawiny, 5 łyżek cukru i sok z 1/2 cytryny. Ryby poławiane w Morzu Bałtyckim nie pokonują tysięcy kilometrów zanim trafią na nasze stoły. W blenderze blendujemy rybę wraz z jajkami, kaszą, tartą bułką, cebulą, jedną pietruszką i przyprawami. Może w tym roku taka świąteczna rolada zagości także na Waszym stole? Walory ryb bałtyckich Turbot - naturalnie bałtycki Turbot (cophthalmus maximus), zwany też skarpem jest rybą flądrokształtną i występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Specjalnie dla projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam pyszne świąteczne danie z tą zdrową bałtycką rybą. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po stronie ocznej (tzn. lewej). Bliskość zasobów Morza Bałtyckiego sprawia, że od setek lat jest ono naturalnym źródłem wysokiej jakości ryb dla wszystkich mieszkających nad jego brzegami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/12/rolada-z-turbota-z-sosem-z-zurawiny.html