Kiszone korzenne śliwki

Agata
Przetwory
10.10.2023 20:37
Kiszone korzenne śliwki

Kiszone korzenne śliwki to zdrowy dodatek do pieczonych mięs, wędlin czy sałatek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2023/10/kiszone-korzenne-sliwki.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kiszone korzenne śliwki - przepis na nieodkryty skarb kuchni polskiej

  • Liczba porcji: 20
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 50kcal
  • Tłuszcze: 0g
  • Węglowodany: 14g
  • Białko: 1g

Składniki

  • 1 kg dojrzałych śliwek
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego kminku
  • 6 goździków
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe

Przepis

Kisedłesffd jest nieodkryty skarb kuchni polskiej. Teraz właśnie Ty masz szansę go odkryć dzięki naszemu przepisowi. Kiszenie śliwek to proces, który nie tylko je konserwuje, ale także dodaje im unikalnego, intensywnego smaku.Kiszenie śliwek to także idealna forma aby wykorzystać nadmiar owoców w sezonie, a potem cieszyć się nimi przez cały rok. W szczególności polecamy ten przepis osobom, które szukają domowych, niekonwencjonalnych dodatków do mięs i serów. Kiszone śliwki doskonale komponują się z pieczoną wieprzowiną czy kaczką, ale także mogą być smacznym dodatkiem do domowych serów. To także oryginalny dodatek do kanapki. Przepis jest prosty, a efekt końcowy zaskakujący. Zachęcamy do wypróbowania!

  • Pierwszym krokiem jest przygotowanie słoików. Muszą być one dokładnie umyte i wysuszone. Następnie należy umieścić w nich przygotowane wcześniej śliwki.
  • Do każdego słoika dodajemy po jednym ząbku czosnku, gałązce kminku, dwóch goździkach, dwóch ziarnach pieprzu i liściu laurowym. Priorytetem jest równomierne rozłożenie przypraw pomiędzy słoikami.
  • Następnie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy litr wody i dodajemy dwie łyżki soli. Gotujemy, aż sód całkowicie się rozpuści.
  • Gorącą zalewę wlewamy do słoików ze śliwkami tak, aby były w całości przykryte płynem.
  • Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie śliwki powinny być już kiszone i gotowe do spożycia.