Przepis na pierniczki nadziewane – mięciutkie!

Asia
Ciasta
22.12.2020 23:37
Przepis na pierniczki nadziewane – mięciutkie!

Przygotowanie: 15 min Pieczenie: 15 min Łącznie: 30 min Liczba porcji: 22 Składniki : 3/4 szklanki płynnego miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 100g masła 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka sody 500 g mąki 100 g cukru białego 1 łyżka kakao 2 żółtka 2 białka Dodatkowo: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych lub twardej marmolady Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody Przepis na pierniczki Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Do garnka dodajemy miód (ok. 3/4 szklanki) oraz przyprawę do piernika (3 łyżeczki). Na jeden blat rozwałkowanego ciasta nakładamy za pomocą łyżeczki powidła śliwkowe (najlepiej żeby były gęste) lub marmoladę, w odstępach od siebie żeby można było wycinać kształty za pomocą foremek gwiazdek czy szklanki. Gdy pierniczki świąteczne ostygną możemy je polukrować (ok. 3/4 szklanki cukru pudru mieszamy z kilkoma łyżkami wody, stopniowo dodając wodę, aby kontrolować gęstość lukru) lub oblać polewą czekoladową. Jednak jeżeli chcecie zrobić pierniczki z nadzieniem, wtedy ciasto piernikowe rozwałkowujemy na około 3-4 mm. Przykrywamy je z wierzchu folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny. 20 minut przed ich pieczeniem wkładamy ciasto do zamrażalnika, aby było łatwiejsze do rozwałkowywania. Pierniczki Mój przepis na pierniczki jest dosyć prosty, jednak robi się je przez 2 dni! Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy lekko podsypując mąką lub pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia (ciasto powinno być nieco klejące). Następnie wkłada się je do lodówki (lub na balkon) i dopiero na drugi dzień pieczemy. Przepis na: Przepis na pierniczki nadziewane – mięciutkie! Ja połowę upiekłam bez nadzienia (wtedy ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm). Przed Wami przepis na pierniczki, które są uwielbiane w naszej rodzinie! Pierniczki układamy równomiernie na blaszce i pieczemy około 10-11 minut. Wycinamy pierniczki i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zazwyczaj z tego ciasta połowę pierniczków piekę z nadzieniem, a drugą połowę bez jakiegokolwiek nadzienia. Następnie ubijamy je na sztywną pianę przez minimum 4-5 minut. Następnie wsypujemy do niej sodę (1 łyżeczka), lekko mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/przepis-na-pierniczki-nadziewane-mieciutkie/