Galantyna rybna w galarecie

Galantyna rybna w galarecie

Samą galantynę można podać do pieczywa jak wędlinę, na przekąskę z zimnym sosem czosnkowym lub na obiad z ciepłym sosem i surówką👍 Galantyna rybna: 450 g filetów rybnych, np. mintaja, dorsza 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki posiekanej zieleniny, np. koperku, natki pietruszki, kolendry łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki gałki muszkatołowej masło Galareta: litr rosołu lub bulionu (warzywnego, mięsnego lub rybnego) żelatyna (ilość na litr, sprawdź na opakowaniu) 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie duża ugotowana marchew 2 pełne łyżki groszku konserwowego 2 pełne łyżki kukurydzy konserwowej 1-2 jajka ugotowane na twardo Bulion wlej do rondelka, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie oraz sól. Wyjmij galantynę na talerz lub półmisek, by ociekła z wody. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiel maszynką lub rozdrobnij w malakserze. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych imprezach lub wigilijnej kolacji. Ułóż je na półmisku, udekoruj pokrojoną ugotowaną marchewką, groszkiem i kukurydzą – zalej przygotowaną galaretą. To danie bardzo ładnie prezentuje się na stole😉 Danie możesz śmiało przygotować 1-2 dni przed planowanym podaniem. Gazę rozłóż na blacie, posmaruj ją masłem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarnesos.com.pl/galantyna-rybna-w-galarecie/