Bardzo łatwe pierniczki – miękkie i puszyste

Magdalena

Ciasta

23.12.2020 9:29

Bardzo łatwe pierniczki – miękkie i puszyste

Składniki: 400 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka M 100 g masła (wcześniej wyjętego z lodówki lub margaryna) 100 ml miodu aromat pomarańczowy (opcjonalnie) Przygotowanie: Bardzo łatwe pierniczki – miękkie i puszyste Dziś mam dla Was prosty przepis na pierniczki. Pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika do ładnego zarumienienia, widać to zwłaszcza na spodzie pierniczka i po bokach. To wyjątkowo prosty i niewymagające przepis na pyszne, miękkie korzenne ciasteczka z miodem. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy lub ugniatamy ręką na grubość około 4-5 mm. Studzimy pierniczki, przechowujemy w pojemniku na ciasteczka. Rada: Jeśli chcecie, aby pierniczki miały wyraźniejszy, ciemniejszy kolor, to możecie dodać 1-2 łyżeczki naturalnego kakao. Takie puszyste pierniczki można przygotować dosłownie na ostatnią chwilę. Bardzo łatwe w przygotowaniu, miękkie, pachnące przyprawą korzenną, idealne do przygotowania z maluszkami. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas może być różny w zależności od grubości pierniczków i piekarnika, około 8-10 minut. Tak samo jak inne przydatne gadżety kuchenne – np. czerwoną silikonową matę do ciasta i świetną blaszkę trójboczną do pieczenia ciastek.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/bardzo-latwe-pierniczki-miekkie-i-puszyste/