Sosy na zimno do wędlin i pieczonych mięs

kardamonovy

Przekąski

14.12.2020 10:04

Sosy na zimno do wędlin i pieczonych mięs

2. Sos z suszonych wędzonych śliwek i cebuli Składniki: 1 szklanka wydrylowanych wędzonych suszonych śliwek 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka miodu duża szczypta mielonej chili sól olej rzepakowy Śliwki wrzucamy do garnka, zalewamy je wodą (spokojnie można wlać ze 2 szklanki) i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż śliwki zaczną się rozpadać. 6. Sos barbecue z suszonymi śliwkami Składniki: 1 szklanka passaty pomidorowej 2 średnie cebule 10 suszonych śliwek bez pestek 4 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu Worcester 2 łyżki octu śliwkowego (można użyć winnego) 1 cm kawałek korzenia imbiru 1 łyżka brązowego cukru pół łyżeczki wędzonej papryki liść laurowy sól pieprz olej rzepakowy Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy do zrumienienia. 4. Sos tatarski z kaparami Składniki: 5 korniszonów 1 szalotka 1 łyżka kaparów 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Korniszony i szalotkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. 3. Sos tatarski Składniki: 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru pudru sól pieprz Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w malutką kostkę. Sos chrzanowy z brzoskwiniami Składniki: 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu lub 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka soku z cytryny sól Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. czubata łyżka majonezu pół łyżeczki musztardy 3 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Jogurt wlewamy z majonezem do miski, mieszamy. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, mieszamy. 5. Sos czosnkowy z ziołami Składniki: 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 Dodajemy do nich pokrojone w mniejsze kawałki kapary, zioła, majonez, jogurt i sok z cytryny. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki śliwki, passatę, sos sojowy, Worcester, ocet, cukier i przyprawy, a także obrany i pokrojony w plasterki imbir. I te na bazie majonezu są ok i te z suszonymi śliwkami czy innymi pomidorami. Dodajemy do tego śliwki z wodą i resztę składników, wszystko powoli smażymy, aż do redukcji płynów. Na oleju rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/sosy-na-zimno-do-wedlin-i-pieczonych-mies/