PL Składniki na ciasto makowe (blacha 21×21 cm): 150 g mielonego maku 4 jajka (wielkość L) 165 g cukru 1 opakowanie Cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetker 40 g mąki pszennej tortowej 15 g Ciemnego Kakao Dr. Oetker 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Mak zalać wrzącą wodą do pokrycia i odstawić do wystygnięcia, a następnie odsączyć z nadmiaru wody np. używając lnianej ściereczki. Składniki na krem waniliowo-kokosowy: 500 ml mleka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker 50 g wiórków kokosowych 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200 g miękkiego masła 250 ml mleka zagotować z cukrem, ekstraktem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Składniki na owocową frużelinę: 450 g mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach wody Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. Składniki na polewę: 50 g masła 60 g cukru pudru 1 czubata łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetker 2-3 łyżki mleka Masło rozpuścić z cukrem pudrem, dodać kakao, dokładnie wymieszać, dodać mleko, regulując gęstość polewy. Do przygotowania kremu użyłam natomiast mojego ulubieńca z serii Ze Świata Natury – Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru, który nie tylko potęguje intensywność smaku, ale również nadaje kremom super aromat. Wbrew pozorom ciasto jest proste do przygotowania i prace można rozłożyć w czasie, co jest ważne podczas przedświątecznej gorączki : ) Ciasto makowe wzbogaciłam o Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker, który dodał mu orzeźwiającej, cytrusowej nuty. Obłędne ciasto makowe z owocową frużeliną i waniliowo-kokosowym kremem na pewno podbije Wasze bożonarodzeniowe stoły. Żółtka zmiksować z cukrami na jasną, puszystą masę, powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. Owoce przełożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny. Jeśli macie ochotę dowiedzieć się więcej na temat wanilii odsyłam do kompendium wiedzy na WS. Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker, więcej o produktach na www.oetker.pl Pozostałe mleko zmiksować blenderem z mąkami i żółtkami, dodać do gotującego się mleka.