- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 5 min
Składniki
150 g kaszy jaglanej
50 g suszonych moreli
50 g suszonych daktyli
50 g suszonych śliwek
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
80 ml mleczka kokosowego
50 ml świeżego soku z pomarańczy
40 g maku
30 g migdałów w płatkach
30 g orzechów włoskich
25 g miodu
Przepis
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą 2 centymetry ponad poziom kaszy. Dosypujemy mak i gotujemy do momentu, aż woda się wchłonie. W międzyczasie zalewamy owoce suszone wrzątkiem a następnie drobno siekamy. Siekamy także orzechy włoskie, a następnie przenosimy orzechy i płatki migdałów na suchą patelnię i prażymy do lekkiego zarumienienia. Kiedy kasza wchłonie wodę- dodajemy do niej: mleczko kokosowe, sok z pomarańczy, przyprawę do piernika, orzechy, suszone owoce oraz miód. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut, dokładnie mieszając. Dobrze smakuje zarówno w wersji na ciepło i zimno.
Powyższy przepis to 1 z 10 przepisów w naszym nowym świątecznym e-booku: "Świątecznie z LALA Food". E-book jest zupełnie darmowy.
Zapraszamy do zaglądnięcia na naszą stronę: http://lalacompany.pl/ w celu pobrania książki oraz nasze profile SM: Instagram : https://www.instagram.com/lalacamp_/ / Facebook: https://www.facebook.com/lalafood2 .