Kutia jaglana

Ewa
Fit
11.12.2020 19:31
Kutia jaglana
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 5 min

Składniki

150 g kaszy jaglanej

50 g suszonych moreli

50 g suszonych daktyli

50 g suszonych śliwek

1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika

80 ml mleczka kokosowego

50 ml świeżego soku z pomarańczy

40 g maku

30 g migdałów w płatkach

30 g orzechów włoskich

25 g miodu

Przepis

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą 2 centymetry ponad poziom kaszy. Dosypujemy mak i gotujemy do momentu, aż woda się wchłonie. W międzyczasie zalewamy owoce suszone wrzątkiem a następnie drobno siekamy. Siekamy także orzechy włoskie, a następnie przenosimy orzechy i płatki migdałów na suchą patelnię i prażymy do lekkiego zarumienienia. Kiedy kasza wchłonie wodę- dodajemy do niej: mleczko kokosowe, sok z pomarańczy, przyprawę do piernika, orzechy, suszone owoce oraz miód. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut, dokładnie mieszając. Dobrze smakuje zarówno w wersji na ciepło i zimno.

Powyższy przepis to 1 z 10 przepisów w naszym nowym świątecznym e-booku: "Świątecznie z LALA Food". E-book jest zupełnie darmowy.

Zapraszamy do zaglądnięcia na naszą stronę: http://lalacompany.pl/ w celu pobrania książki oraz nasze profile SM: Instagram : https://www.instagram.com/lalacamp_/ / Facebook: https://www.facebook.com/lalafood2 .