Bigos z białej i kiszonej kapusty

Magdalena
Obiad
11.12.2020 12:01
Bigos z białej i kiszonej kapusty

Składniki: około 0,8 kg kiszonej kapusty pół główki białej kapusty 40 g suszonych grzybów około 500 ml wody około 600 g kiełbasy – użyła kiełbasę rzeźnika i podwawelska z Podlaskiej Chaty kawałek boczki z Podlaskiej Chaty do bigosu można też dodać kawałki wędlin jakie nam zostały 1 duża cebula 3-4 suszone śliwki (można pominąć) 1 średnie jabłko 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 2 duże szczypty majeranku sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Suszone grzyby przesypujemy do małego garnuszka, zalewamy wodą (około 500 ml) i odstawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smażymy też pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę (ja smażę wszystko na wytopionym z boczku tłuszczu, ale możecie usmażyć składniki na 1-2 łyżkach oleju, kiełbasę podsmażam tylko chwilę). Do kapusty dodajemy całą zawartość patelni, pokrojone grzyby, wywar z gotowania grzybów, pokrojone śliwki oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko. W razie potrzeby można dolać wody z gotowania kapusty lub czystej z czajnika. Jeśli w garnku mamy za dużo wody z gotowania kapusty, wcześniej należy ją odlać, aby wszystko się zmieściło. Dziś mam dla Was mój sprawdzony przepis na bigos z białej i kiszonej kapusty. Bigos z białej i kiszonej kapusty Lubicie bigos? Całość gotujemy pod przykryciem (na małym ogniu) przez 2-3 h. Pod koniec gotowania dodajemy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy. Z chlebem czy z ziemniakami? Wywar z gotowania grzybów należy zachować! To proste w wykonaniu syte danie sprawdzi się na wiele okazji. Następnie nasze namoczone grzyby gotujemy (w tej samej wodzie) około 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/bigos-z-bialej-i-kiszonej-kapusty/