Wykorzystałam mak mielony, bo tylko taki znalazłam w szafce 🙂 6 białek szczypta soli 100 g cukru pudru 80 g suchego maku 100 g mąki pszennej 80 g roztopionego masła łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1 pomarańczy (około 1/4 szklanki) 100 g świeżej żurawiny Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Następnie w 2-3 turach dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz makiem, delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wylewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką niedużej formy z kominem. Na sam koniec dodajemy sok pomarańczowy, przestudzone masło oraz żurawinę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie 35 minut). Dodatek żurawiny, w tym wypadku, nadaje świeżości i lekkiej kwasowatości.