Dajcie znać w komentarzach :) Kapusta z grochem wigilijna – Składniki: 400 g grochu łuskanego suchego (połówki) + 1 litr wody (4 szklanki) do namoczenia grochu + 750 ml (3 szklanki) do gotowania grochu 1 kg kapusty kiszonej – waga po odciśnięciu z zalewy 3 średnie cebule – ok. 330 g 1 płaska łyżeczka majeranku 2 małe liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki kminku 5 łyżek oleju rzepakowego 3 czubate łyżki masła 1 lekko czubata łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku opcjonalnie można dodać jeszcze: suszone grzyby (wcześniej namoczone i pokrojone na mniejsze kawałki, usmażony boczek lub ziemniaki) Posolić do smaku i dalej gotować na małym ogniu pod przykryciem (z lekko uchyloną pokrywką) do czasu aż groch odpowiednio zmięknie (W zależności, czy wolicie miękki groch, czy już taki rozpadający się, czas gotowania może się różnić. Poniższy przepis, to kapusta z grochem wg przepisu mojej Babci, która zaś dostała go od swojej koleżanki, która pochodziła z województwa lubelskiego i ta potrawa pojawiała się u niej na wigilijnym stole od pokoleń. Robicie co roku kapustę z grochem na Boże Narodzenie, czy raczej nie pojawia się u Was ona na wigilijnym stole? Ta wigilijna kapusta z grochem moim zdaniem ma proporcje idealne! Kapusta z grochem to tanie danie z kilku ogólnodostępnych składników. Kapusta z grochem przepis Groch z kapustą to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Przepis na wigilijną kapustę z grochem: Do średniej wielkości garnka wrzucić około 400 gramów suchego grochu łuskanego i zalać go około litrem zimnej wody. Po ugotowaniu przerzucić kapustę na sitko i odcedzić (jeśli jest taka konieczność – u mnie z reguły wystarczy delikatne odparowanie kapusty nad palnikiem). Gdy mąka już się zarumieni, wrzucić na patelnię jedną łyżkę masła i podsmażyć całość na bardzo małym płomieniu, cały czas mieszając. Przykryć kapustę w garnku pokrywką i gotować do miękkości (ok. 30 minut – to również zależy od kapusty i czasami ten czas wynosi 20 minut, a innym razem aż 40 minut – ma być po prostu miękka). Kapusta z grochem, czyli wigilijna kapusta kiszona z dodatkiem grochu łuskanego. Czasami w wersji niepostnej pojawia się u nas kapusta z grochem i boczkiem, czyli wersja, którą uwielbia mój Mąż. Czasami jest ono mocno kwaskowata i wtedy właśnie przepłukuję ją na sitku, a jeśli nie jest mocno kwaśna, to tylko odciskam z zalewy. Jest to tradycyjne danie na Wigilię, ale nie u Wszystkich pojawia się ono na Święta Bożego Narodzenia. Odstawić groch na co najmniej 12 godzin (najlepiej na całą noc), by odpowiednio się namoczył i napęczniał. Oni uwielbiają grzybobrania i robią dla nas zapasy suszonych grzybków, które potem wykorzystujemy właśnie do wigilijnej kapusty z grzybami i grochem, bądź do wigilijnej zupy grzybowej, czy też świątecznego bigosu. Jeśli chcecie poznać prosty i sprawdzony przepis na groch z kapustą, to zapraszam do lektury postu poniżej. Słyszałam też, że niektórzy robią kapustę z grochem i ziemniakami, ale takiej wersji jeszcze nie testowaliśmy :) Ja odsączam ją z zalewy, a następnie smakuję, czy taka kwaśność mi odpowiada (należy pamiętać, że podczas gotowania w wodzie kapusta również utraci trochę kwaskowatości). Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu do czasu aż się lekko zeszkli (nie powinna się zarumienić). Robicie kapustę z grochem na Święta? Mój Mąż uwielbia zarówno groch, jak i kapustę, więc to danie pojawia się u nas nawet poza okresem bożonarodzeniowym.