Pizza bianca z pieczarkami i mozzarellą

Milena
Obiad
02.12.2020 12:25
Pizza bianca z pieczarkami i mozzarellą

Składniki na pizzę bianca z pieczarkami i mozzarellą (duży placek, który piekłam na blaszce do piekarnika): Ciasto: 500 g mąki pszennej opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka soli łyżka oliwy Dodatki: 2 kulki mozzarelli cebula 500 g pieczarek 150 g parmezanu łyżka oliwy ząbek czosnku oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz Przygotowanie Pizza bianca z pieczarkami i mozzarellą bez sosu pomidorowego to kolejny pyszny, lecz nieklasyczny pomysł na pizzę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (duża blaszka do piekarnika). W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Świeże drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 300 C i pieczemy przez 10 minut w trybie góra-dół. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/12/pizza-bianca-z-pieczarkami-i-mozzarella/