🙂 Składniki na amerykańskie ciasteczka z gorzką czekoladą: 225g masła 200g cukru drobnego do wypieków 200g cukru trzcinowego szczypta soli 2 jajka 60ml mleka naturalny ekstrakt waniliowy 255g mąki pszennej 100g kakao 400g czekolady gorzkiej 80% 2 łyżeczki sody oczyszczonej Miękkie masło ubijamy do puszystości z dodatkiem cukru, cukru trzcinowego, ekstraktu waniliowego oraz soli, na samym końcu dodajemy jajka i mleko w temperaturze pokojowej. Pieczemy w 180°C przez około 10-11 minut w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek, najlepiej samemu dopasować czas pieczenia. Chłodzimy przez około godzinę w lodówce, a w międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, układamy je na blaszce w dużych odstępach. Osobiście najbardziej smakują mi ciasteczka z gorzką czekoladą, dlatego moim kolejnym pomysłem na wasze smakołyki świąteczne są właśnie one.