Składniki na spód: - ½ szklanki migdałów - ½ szklanki daktyli - 1 łyżka surowego kakao w proszku (ja wykorzystałam to od Pizca del mundo ) albo zwykłego dobrego jakościowo kakao Składniki na serniczki: - 180 g nerkowców - 50 ml syropu klonowego - 50 ml mleka roślinnego - 30 ml wody różanej - 40 g surowego kakao w proszku (ja wykorzystałam to od Pizca del mundo ) albo zwykłego dobrego jakościowo kakao - ½ łyżeczki kardamonu w proszku - 50 g oleju kokosowego lub masła kakaowego - 50 g gorzkiej czekolady - 3 łyżki suszonych płatków róży Przygotowanie: Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Blendujemy daktyle z migdałami i kakao i wykładamy tą masą spód silikonowych foremek na babeczki. Przed zaserwowaniem wyciągamy delikatnie z silikonowych foremek na około 30-40 minut przed podaniem. Wystarczy wyjąć je na 30-40 minut wcześniej z zamrażarki i zachwycić towarzystwo. Wegańskie serniczki kakaowo – różane Te wegańskie serniczki kakaowo – różane możecie przygotować wcześniej i zamrozić. Do ich przygotowania zachęcam wykorzystać surowe kakao, ale jeżeli go nie znajdziecie, zwykłe kakao również zrobi robotę. Sprawdzą się tez jako niecodzienny deser na święta, idealny zwłaszcza dla wegan, ale i nieweganom posmakuje. - Usuwamy pestkę ze świeżych daktyli (jeżeli używamy suszonych namaczamy je we wrzątku na pół godziny i odsączamy).