Jesz często jajka? Uważaj na tę chorobę

Jesz często jajka? Uważaj na tę chorobę

Lubisz jajka i nie wyobrażasz sobie dnia bez jajecznicy, omletu, jajka w koszulce lub na miękko? Choć zawierają wiele cennych witamin i minerałów, to spożywanie zbyt dużej ilości jaj może prowadzić do różnych dolegliwości. Może przyczyniać się do alergii pokarmowych, rozwoju chorób układu krążenia, miażdżycy, a nawet cukrzycy. Dowiedz się co Ci grozi, jeśli zbyt często jesz jajka.

Zdjęcie Jesz często jajka? Uważaj na tę chorobę #1

Właściwości jaj

Jajka mają wiele cennych właściwości, zawierają mnóstwo cennych witamin, zwłaszcza A,D, E i K oraz witamin z grupy B, aminokwasów, antyoksydantów oraz żelaza, fosforu, siarki, wapnia, potasu i jodu. Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu i pomagają zachować zdrowie. Są prawdziwą bombą odżywczą, zapewniają wysoki poziom energii, wspierają działanie układu nerwowego, mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, wątroby, a także na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Zdjęcie Jesz często jajka? Uważaj na tę chorobę #2

Czy za dużo jaj szkodzi?

Ważne by jeść jajka, nie częściej niż 2/3 razy w tygodniu. Spożywanie jaj w zbyt dużej ilości, może negatywnie wpływać na zdrowie. Jedzenie jajek każdego dnia może zaszkodzić. Oprócz możliwości wystąpienia alergii pokarmowych i rozwoju chorób układu krążenia oraz miażdżycy, może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka cukrzycy.

Jajka a miażdżyca

Jedno żółtko zawiera aż 300 mg cholesterolu, czyli wypełnia dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Z tego powodu nie powinno się spożywać zbyt dużej ilości jaj. Zwłaszcza osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, powinny się ograniczyć do spożywania 2-3 żółtek tygodniowo. Ich większa ilość może przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia i zwiększać ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Zdjęcie Jesz często jajka? Uważaj na tę chorobę #3

Jajka a cukrzyca

Jak donosi portal internetowy zdrowie.wprost.pl, badania przeprowadzone w Chinach wykazały, że osoby które regularnie jedzą jedno lub więcej jaj dziennie, zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę o 60%. Cukrzyca to poważna choroba cywilizacyjna, wynikająca z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny - hormonu produkowanego przez trzustkę. Na świecie żyje aż 422 mln dorosłych z cukrzycą.

Jak wskazują lekarze, warto regularnie jeść jajka, jednak nie należy ich spożywać każdego dnia. Zbilansowana dieta, bogata w witaminy i minerały, pozwoli utrzymać nas w zdrowiu i uchroni od wielu poważnych dolegliwości.

Patrycja

Polecane