Jedz JAJKA regularnie i popraw swoje zdrowie!

Krzysztof
Dieta i żywienie
16.03.2018 9:45
Jedz JAJKA regularnie i popraw swoje zdrowie!

Zastanawiałaś się kiedyś co się stanie jeżeli każdego dnia zjesz jedno jajko?

Należy pamiętać, że jajka zawierają bardzo dużą ilość cennych substancji.

Jajko zawiera tłuszcze nienasycone i węglowodany, a także wiele witamin takich jak witamina A, B1, B12, D, E, K.

Dodatkowo jajka zawierają sporo białka, a także potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez.


Zdjęcie Jedz JAJKA regularnie i popraw swoje zdrowie! #1
fot. shutterstock

Dlaczego warto jeść jajka każdego dnia?


UŁATWIAJĄ ODCHUDZANIE

Podczas diety nie należy przesadzać z ilością jajek.

Natomiast warto jest je jeść ponieważ zawierają bardzo dużo białka i dają nam uczucie sytości na długi czas.

Dzięki temu, że rano zjemy jajka na śniadanie będziemy jeść mniej pokarmów w ciągu dnia.


DBAJĄ O URODĘ

Jedzenie jajek dostarcza do naszego organizmu witaminy z grupy B, a te z kolei są bardzo ważne dla naszej skóry.

Możesz robić sobie także maseczki na twarz z jajek.


CHOROBY SERCA

Jajka zawierają cholesterol HDL czyli ten „dobry” cholesterol, który zmniejsza poziom tego złego – LDL.

Dzięki temu chronimy nasze serce.

Zastanów się czy nie warto rozpoczynać każdego dnia od jajka na śniadanie.


LEPSZA ODPORNOŚĆ

Jedzenie jaj wzmacnia naszą odporność.

Jaja zawierają selen który reguluje pracę tarczycy i w ten sposób pomaga nam wzmocnić odporność.


DOBRE DLA OCZU

Jajka pomagają chronić nasze oczy. Zawierają przeciwutleniacze które chronią oczy przed zwyrodnieniami.

To właśnie luteina i zeaksantyna może pomóc zapobiec powstawaniu zaćmy.


TO WARTO WIEDZIEĆ


Jeżeli masz w lodówce sporo jajek, a ich termin przydatności do spożycia niedługo dobiegnie końca. Wykorzystaj pojemnik na kostki lodu i po prostu zamroź jajka!

Wbij jajka do foremek i włóż do zamrażarki. Możesz oddzielić żółtka od białek i zamrozić je w osobnym foremkach – wszystko zależy od tego do czego później chcesz je wykorzystać.

Pamiętaj, żeby przed włożeniem jaj do zamrażarki dodać do nich szczyptę cukru i soli.

Dzięki temu lepiej się zakonserwują.

ZOBACZ TAKŻE