Kiszone warzywa są standardem w wielu polskich domach. Uwielbiamy je przygotowywać, szczególnie na porę jesienno-zimową. Jeśli jednak szukasz urozmaicenia lub posiadasz członków rodziny, którzy nie przepadają za warzywami, to jest to idealna okazja, aby wypróbować kiszone owoce!
![]()
Kiszone jabłka
Taka propozycja jabłek doskonale nadaje się do mięs. Idealnie podkreśla smak dań oraz znakomicie prezentuje się na talerzu. Dodatkowo kiszone jabłka zawierają w sobie witaminową bombę, która jest nam wyjątkowo potrzebna w porze jesienno-zimowej. Znakomicie poprawiają oraz oczyszczają pracę naszego układu pokarmowego, a dodatkowo wzmocnią naszą odporność.
Składniki:
- twarde jabłka – 1 kg
- woda – 1 l
- estragon – 2 gałązki
- sól – 20 g
- goździki – półtora małej łyżeczki
Przygotowanie
Na samych początku doprowadzamy wodę do wrzenia i dodajemy sól. Po jej rozpuszczeniu ściągamy wodę z ognia i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie zaczynamy przygotowywać jabłka. Myjemy je, a następnie kroimy w ćwiartki i wkładamy do oczyszczonych słoików. Do słoika dorzucamy resztę składników. Następnie wlewamy ostudzoną już wodę i dokładnie zakręcamy słoik. Tak przygotowane jabłka przechowujemy w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej przez około tydzień.
Kiszone gruszki
Przygotowuje się je w identyczny sposób jak jabłka. Tak przygotowane gruszki doskonale rozgrzewają nasz organizm, co jest bardzo przydatne podczas zimnych dni.
Składniki:
- woda – 1 l
- gruszki – 1 kg
- sól – 20 g
- cynamon – 1 laska
- kardamon w ziarnach – 1 łyżka
Przygotowanie
Proces przygotowania kiszonych gruszek nie różni się niczym od procesu kiszonych jabłek. Na początku przygotowujemy solankę, czyli do zagotowanej wody dosypujemy sól, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Umyte gruszki kroimy w ćwiartki i wkładamy do słoików wraz z kardamonem i cynamonem. Słoiki zalewamy wodą i silnie zakręcamy. Odstawiamy w zaciemnione miejsce na około 7 dni.
Zamiast cynamonu i kardamonu można użyć miodu i orzechów. W tym przypadku do zagotowanej wody dorzucamy 4 łyżki miodu wraz z solą. Do słoików natomiast wrzucamy oczyszczone orzechy w upragnionej ilości. Reszta przygotowania wygląda tak samo.
![]()
Kiszone śliwki
Owoce te idealnie nadają się jako naturalny probiotyk, a więc doskonale jest sięgnąć po kilka śliwek w trakcie zimowych chorób. Jeśli chodzi o proces przygotowania kiszonych śliwek, to pamiętaj, aby do fermentacji wybrać te twarde i dojrzałe, aby mieć pewność, że nie popękają w słoikach.
Składniki:
- woda – 1 l
- śliwki – 1 kg
- sól – 1 łyżka stołowa
- miód – 1 łyżka
- goździki – 4 sztuki
- cynamon – 1 laska
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania solanki. Doprowadzamy wodę do wrzenia i dodajemy łyżkę soli i miodu. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się składników i odstawiamy wodę do ostudzenia. Następnie oczyszczone śliwki wkładamy do słoików oraz dodajemy resztę składników. Pamiętaj, aby owoce miały luz. Na samym końcu zalewamy słoiki solanką i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy słoiki w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej i po 5 dniach sprawdzamy ich stan. Jeśli zauważysz, że woda zmętniała, to przenieś owoce do chłodnego i ciemnego miejsca, aby mogły dokończyć proces fermentacji. Takie śliwki będą gotowe do spożycia po około 4 tygodniach.
Kiszona cytryna
Dzięki cytrusom możemy spodziewać się niesamowitego połączenia smakowego. Orzeźwiający i pobudzający smak z pewnością będzie wyjątkowym urozmaiceniem na naszych stołach. Dodatkowo znakomicie wpłynie na wzmocnienia naszej odporności w czasie zimy.
Składniki:
- woda – 1 l
- cytryna – 24 sztuk
- laska cynamonu – 1 sztuka
- sól – 300 g
- kolorowy pieprz
- kilka liści laurowych
- dla chętnych 1-3 ostre papryki
Przygotowanie:
Na samym początku zaczynamy od przygotowania cytryn. Wybierz 16 najładniejszych cytryn i po dokładnym umyciu rozkrój je do połowy. Do każdej z nich wsyp łyżkę soli. Tak przygotowane cytryny wkładamy do słoików w taki sposób, aby miały ciasno. Dodajemy resztę składników (wraz z solą, jeśli pozostała) oraz wyciśnięty sok z pozostałych 8 cytryn. Następnie zalewamy owoce wodą i dokładnie zakręcamy wieczko. Odstawiamy cytryny w zacienione miejsce i co kilka dni lekko trzęsiemy słoikami, aby dokładnie rozprowadzić sól. Takie cytryny będą gotowe do skosztowania po 4-5 tygodniach kiszenia.
![]()
Kiszone winogrona
Owoc ten od tysięcy lat znajduje swoje zastosowanie jako przysmaki, ale również w celach leczniczych. Winogrona są bogatym źródłem witamin z grupy A, B i C. Zawierają w sobie magnez, potas, żelazo, fosfor i wiele innych minerałów.
Składniki:
- woda – 1 l
- winogrona – 1 kg
- ziarna kardamonu – 1 łyżeczka
- laska wanilii – 1 sztuka
- sól – 20 g
- suszone kwiaty kopru – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Standardowo zaczynamy od przygotowania solanki. Do zagotowanej wody dosypujemy sól i czekamy, aż się rozpuści. Następnie odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie układamy pozostałe składniki w słoikach, a następnie zalewamy je ostudzoną solanką. Dokładnie je zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Po 5-6 dniach kiszone winogrona będą gotowe do spożycia.