Dubu jorim - tofu po koreańsku

Łukasz

Przekąski

18.11.2020 8:25

Dubu jorim - tofu po koreańsku

Dubu jorim - tofu po koreańsku Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI 500 g tofu (polecam wędzone) ok. 50 g skrobi ziemniaczanej lub z tapioki 3 łyżki oleju (polecam sezamowy) 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 cm kłącza imbiru 100 ml wody 2 łyżeczki pasty paprykowej gochujang lub sproszkowanej papryki gochugaru (ewentualnie 1, jeżeli lubisz łagodniejsze dania) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 gałązki szczypiorku razem z cebulkami 1 Odkąd odkryłem przepis na dubu jorim, które nazywam po prostu tofu po koreańsku, robię je raz w tygodniu i za każdym razem z wypiekami na twarzy czekam, kiedy nastąpi ten kolejny raz. Może tego nie widać po blogu, ale od jakiegoś czasu non stop wypróbowuję różne przepisy z tamtej części świata, a widząc w jakiejkolwiek restauracji dania inspirowane tamtejszą kuchnią, tracę z miejsca głowę i bez zastanowienia się, zamawiam. Właśnie tam w jednym z odcinków odkryłem przepis na dubu jorim (kor. 두부조림), czyli w tłumaczeniu duszone tofu. Przepis na tofu po koreańsku polecam w szczególności wszystkim tofusceptykom, bo po tym daniu od razu zmienicie zdanie. Oba składniki znajdziecie bez problemu w sklepach z żywnością azjatycką i zdecydowanie nie warto z nich rezygnować. łyżka prażonych ziaren sezamu PRZYGOTOWANIE Tofu wyjmij z zalewy, osusz i pokrój na plastry o grubości około 5 mm. Najważniejsza w przepisie na tofu po koreańsku jest jednak marynata. Może w pierwszej chwili nie brzmi to zbyt ciekawie, ale uwierzcie mi – to będzie najlepsze tofu, jakie będzie Wam dane kiedykolwiek spróbować. Moja fascynacja kuchnią koreańską trwa już jakiś czas, ale w tym roku po odkryciu kanału Maangchi, który gorąco Wam polecam, osiągnęła prawdziwe apogeum. To, co wyróżnia dobu jorim od innych przepisów na tofu jest sposób jego przygotowania. Ten wegański ser najpierw obtacza się w skrobi, a następnie smaży na rozgrzanym oleju. Dubu jorim podawaj solo jako przystawkę lub z ryżem jako danie główne. *

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/11/dubu-jorim.html