Kaczka pieczona z jabłkami

Obiad
17.11.2020 18:55
Kaczka pieczona z jabłkami

Koniecznie zajrzyjcie już dziś na stronę, bo obecnie trwa Kiermasz Świąteczny i potrwa tylko do 13 grudnia, a podczas niego na uczestników co tydzień czekają nowe, ciekawe promocje! na zdjęciu talerzyk z kolekcji ALTOM DESIGN Classic Green NA ZDJĘCIU KLASYCZNA PORCELANA MARIAPAULA ECRU ZŁOTA LINIA ORAZ SZTUĆCE ALTOM DESIGN GALAXY Warto dodać, ze brytfanny użyjecie też na kuchence, w tym indukcyjnej, więc mięsa które wymagają podsmażenia można przygotować od razu w brytfannie 🙂 KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI Przygotowanie: 2 h 30 minut Na zdjeciu brytfanna valdinox rock NA ZDJECIU BRYTFANNA VALDINOX ROCK NA ZDJECIU BRYTFANNA VALDINOX ROCK Końcówka listopada to dobry czas na uzupełnienie domowych zapasów porcelany i akcesoriów do gotowania. Ja zachęcam Was do tego aby postawić na jeden klasyczny komplet, w bieli lub ecrue, gładki lub z niewielką ozdobną lamówką. Po upieczeniu daj mięsu odpocząć przez 10-15 minut, nie zdejmując w tym czasie pokrywki z brytfanny po wyjęciu jej z piekarnika. Znajdziecie w nim nowe świąteczne zestawy, mnóstwo klasycznych talerzy i dodatków, w gotowych zestawach lub na sztuki, garnki, patelnie, brytfanny i wiele więcej. Kaczkę włóż do brytfanny piersiami ku górze i na początku wstaw do piekarnika bez pokrywki, na 30 minut. Ale to nie wszystko, doskonałym uzupełnieniem mojego zestawu porcelany stał się komplet z kolekcji Altom Design Classic Green, który ma ten sam kolor porcelany i bardzo podobny kształt talerzy, a świąteczny motyw może mi towarzyszyć cały grudzień! A najważniejsze w tym przepisie jest to, że to danie robi się praktycznie samodzielnie z wykorzystaniem tylko jednego garnka, czyli klasyczny jednogrankowiec! Ilość porcji: 5-6 porcji Składniki: kaczka o wadze około 2 kg 2 łyżki oliwy lub oleju po 1 łyżeczce soli oraz pieprzu 1 łyżka suszonego majeranku 4-7 jabłek, Do tej sporej brytfanny na raz zmieściła się cała kaczka około 2 kg wagi oraz kilka jabłek. Przygotowane jabłka włóż na ostanie 20 minut do brytfanny z piekącą się kaczką. W tym czasie dwukrotnie obróć kaczkę, aby opiekła się równomiernie z każdej strony. Ma też ciekawą opcję w postaci dozownika na płyn w pokrywce. Moja, którą widzicie na zdjęciach to brytfanna Valdinox Rock o pojemności 5,7 l. Jej ogromną zaletą jest niewielka waga i fantastyczna nieprzywieralna powłoka. Dodatek w postaci pysznych pieczonych jabłek z żurawiną doskonale podkreślą smak mięsa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/kaczka-pieczona-z-jablkami/