😉 Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 4.3 /5 ( 4 zagłosowano ) SKŁADNIKI Pak choi z boczniakami: 2 kapusty pak choi 250 g boczniaków 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego chlust oleju sezamowego do smażenia 100 g brązowego ryżu 2 łyżki sezamu Sos hoisin: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła orzechowego 100% 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 1,5 cm kłącza imbiru szczypta ostrej papryki świeżo mielony czarny pieprz PRZYGOTOWANIE Pak choi z boczniakami Ryż ugotuj na sypko. Tym razem bez większego zastanawiania się kupiłem pak choi oraz boczniaki, a następnie usmażyłem je raz-dwa w woku i podałem z brązowym ryżem oraz sosem hoisin. Stir-fry z kapustą pak choi najlepiej przyrządzić w woku, jednak jeśli go nie posiadacie, to zwykła patelnia też da radę. Sos hoisin, którym polałem już gotowe stir-fry, nie jest obowiązkowy, jednak fajnie podkręca smak potrawy, a jako że zwykle robię go w ilościach hurtowych, to później muszę go jakoś spożytkować. Wszystkie składniki na sos hoisin umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładki sos. Na sam koniec wrzuć pokrojoną kapustę pak choi i tylko delikatnie ją zblanszuj, aby była nadal chrupiąca. Ułóż usmażone boczniaki z kapustą pak choi i posyp danie sezamem. Zwykle wystarczy kilka ulubionych warzyw, sos sojowy, czosnek oraz ryż albo jakiś makaron, aby wyczarować szybką i smaczną potrawę typu stir-fry. Zimą, gdy trwa na nią sezon, spontanicznie kupuję ją i dodaję do bardzo wielu dań na modłę azjatycką. Pak choi umyj i przetnij wzdłuż na trzy części. Dzięki temu boczniaki wychodzą mięsiste, a kapusta pak choi chrupiąca i intensywnie zielona.