Czas niskich temperatur sprzyja infekcjom. Aby się przed nimi skutecznie chronić, warto wzmocnić naszą odporność. Szereg spraw ma na nią wpływ, między innymi jest to nasza dieta. Dlatego warto ją odpowiednio zbilansować, by dostarczyć obie energii i wspomóc naturalną odporność naszego organizmu.
Substancje zawarte w produktach spożywczych mogą wzmocnić naszą odporność. Są jednak produkty, których spożywanie w dużych ilościach może skutecznie ją obniżyć. Równowaga w diecie jest niezwykle ważna zwłaszcza teraz w trakcie sezonowego przesilenia. Odpowiednio zbilansowana wpłynie korzystnie nie tylko na nasze samopoczucie, ale także zdrowie. Oto produkty 10 produktów, które są pożądane i 10, których powinniśmy unikać.
Produkty wzmacniające odporność
1. Warzywa i owoce
Warzywa i owoce to źródło wielu korzystnie wpływających na nasze zdrowie witamin i minerałów. Szczególny wpływ na odporność maj te zawierające witaminę C i beta-karoten. Znajdziemy wśród nich pietruszkę, marchewkę, brokuły, paprykę czerwoną, szpinak, szczypiorek, truskawki, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki, melony. Działanie bakteriobójcze i grzybobójcze wykazują natomiast czosnek i cebula, a wszystkie warzywa cebulowe zawierają cenne związki siarkowe, witamy C, A i E, witaminy z grupy B i mnóstwo składników mineralnych.
2. Ryby
W tłustych rybach morskich znajdziemy znaczące ilości witaminy D i kwasów omega-3, które odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy synteza skórna pod wpływem słońca jest praktycznie niemożliwa, warto uzupełnić swoją dietę w śledzie, łososie, tuńczyka czy sardynki.
3. Olej lniany
Dzięki dużej zawartości korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3, podobnie jak ryby, wzmacnia odporność naszego organizmu. Zawiera także nienasycone kwasy omega-6. Kwasy te przyczyniają się do wzmocnienia naszej odporności i zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii. Działa antyoksydacyjnie i aktywizuje podziały komórkowe. Osoby przyjmujące pół łyżeczki oleju lnianego dziennie rzadziej ulegają infekcjom układu oddechowego niż osoby pozbawione go diecie. Warto przyjmować olej lniany nieoczyszczony, tłoczony na zimno, można dodawać go do sałatek, surówek czy koktajli.
4. Kiszonki
Kwas mlekowy zawarty w produktach kiszonych wpływa korzystnie na rozwój bakterii jelitowych. Zapobiega także rozwojowi bakterii gnilnych, co przekłada się na jeszcze korzystniejszą mikroflorę w jelitach. Warto wspomnieć, że prozdrowotne właściwości znajdziemy w kapuście kiszonej, a nie kwaszonej.
5. Fermentowane produkty mleczne
Produkty takie jak jogurt, kefir, maślanka podobnie jak kiszonki hamują rozwój patogennych bakterii i stymulują rozwój tych korzystnych. Ich regularne spożywanie zwiększa immunologiczną zdolność obronną jelit, która jest niezbędna dla funkcjonowania całego organizmu.
6. Miód
Miód ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a dodatkowo wzmacnia odporność całego organizmu. Wzmacnia także funkcje ochronne dróg oddechowych. Prozdrowotne właściwości miód zawdzięcza zawartości minerałów, witamin, kwasów organicznych, aminokwasów i enzymów. Warto pamiętać, że pod wpływem wysokiej temperatury je traci, wiec napoje, do których go dodajemy, nie powinny przekraczać 40 stopni.
7. Pyłek pszczeli
Spektrum jego działania jest bardzo szerokie, działa detoksykacyjnie, antydepresyjnie, antyalergicznie, antybiotycznie i antyanemicznie. Chroni nasz organizm i wzmacnia naturalną odporność.
8. Pędy sosny
Pędy sosny do dawna znane są ze swoich leczniczych właściwości. Działają wzmacniająco na nasz układ odpornościowy, ale przeciwzapalnie, rozkurczowe i uspokajająco. Ze świeżych pędów sosny można sporządzić syrop lub nalewkę. Jedna łyżka specyfiku wzmocni naszą odporność, ale także pomoże przy zimowych infekcjach, dzięki działaniu bakteriobójczemu i wykrztuśnemu.
9. Migdały
Migdały zawierają duże ilości witaminy E i B2, dzięki którym stymuluje układ odpornościowy. Już garść migdałów dziennie poprawi nasz nastrój, ukoi nerwy i wzmocni odporność. To najzdrowsza przekąska, po jaką możemy sięgnąć.
10. Kasza jaglana
Kasza jaglana jest źródłem witamin z grupy B, zawiera także lecytynę, potas, żelazo, wapń i tryptofan. Ten ostatni jest cennym aminokwasem, który korzystnie wpływa także na nasze samopoczucie.
Produkty obniżające odporność
1. Cukier
Cukier i produkty, które w niego obfitują, prowadzą do osłabienia, ospałości rozkojarzenia i problemów trawiennych. Spożywanie dużych ilości cukru osłabia układ odpornościowy, sprzyja rozwojowi nowotworów, cukrzycy i chorób układu krążenia.
2. Sól
Sól i słone przekąski podobnie jak cukier i słodycze nie wpływają korzystnie na nasz układ odpornościowy. Nadmiar soli niekorzystnie wpływa na nerki i korę nadnerczy, zatrzymuje wodę w organizmie, przyczyniając się do powstania nadciśnienia. Natomiast słone przekąski są nie tylko obfite w sól, ale także tłuszcze uszkadzające m.in. układ krążenia. Przeciążony organizm słabiej radzi sobie w walce z infekcją.
3. Wędliny i czerwone mięso
Wędliny i czerwone mięso podrażniają śluzówkę jelita, prowadząc do rozwoju bakterii. Jak już wiadomo zdrowe jelita to wzmocniona odporność. Mięso także zakwasza nasz organizm, zwiększając ten sposób podatność na infekcje. Ponadto osoby spożywające wędliny i czerwone mięso są bardziej narażone na rozwój nowotworów.
4. Kawa
Kawa wypłukuje cenne minerały. Zwiększa nerwowość i bezsenność, przez co osłabia nasz układ immunologiczny. Przyczynia się do insulinooporności u osób niestabilnym poziomem cukru. Jej nadużywanie może prowadzić do spadku samopoczucia i problemów zdrowotnych.
5. Alkohol
Alkohol znacznie obciąża nasz organizm. Przyczynia się do przyrostu tkanki tłuszczowej, niszczy wątrobę i wpływa na złe samopoczucie. Wypłukuje z organizmu cenne minerały i witaminy będące zasobami ważnymi dla układu odpornościowego. Bardzo poważne konsekwencje, jakie przynosi nadużywanie trunków, znacznie przewyższają korzyści wynikające z picia czerwonego wina.
6. Żywność wysoko przetworzona
Wysoko przetworzone produkty mogą upośledzać działanie naszego systemu immunologicznego. Przetworzona żywność zawiera masę konserwantów, sztucznych dodatków i barwników. Takie produkty mocno zanieczyszczają jelita, niekorzystnie wpływając niekorzystnie na ich funkcjonowanie. Im więcej takiego jedzenia w naszej diecie, tym trudniej naszemu organizmowi walczyć z infekcją.
7. Słodkie napoje gazowane
Słodkie napoje gazowane celowo nie znalazły się na liście razem z produktami obfitującymi w cukier. Wszystko, dlatego że poza cukrem zawierają kofeinę, sztuczne barwniki, aromaty i całą masę innych szkodliwych dodatków. Takie napoje szkodzą naszemu zdrowiu i obniżają naszą odporność.
8. Nikotyna
Nikotyna podrażnia błony śluzowe dróg oddechowych, przez co zmniejsza ich funkcje ochronne. Osłabione górne drogi oddechowe stają się łatwiejszym celem dla atakujących patogenów.
9. Produkty z białej mąki
Produkty wytwarzane z białej mąki często zawierają sztuczne dodatki. Te z kolei najskuteczniej obniżają naszą odporność. Większość drożdżówek, bułek i bagietek nie zawiera żadnych substancji odżywczych, a jedynie puste kalorie, które zaspokajają chwilowo apetyt. Białe pieczywo sprawia, że czujemy się ospali i pozbawieni energii. Jego nadmierne spożywanie może sprzyjać rozwojowi wielu chorób przewlekłych i powodować obniżenie odporności.
10. Produkty smażone
Podczas smażenia powstają groźne dla naszego zdrowia tłuszcze trans i wolne rodniki. Te rakotwórcze substancje osłabiają nasz system odpornościowy. Tłuszcze trans podwyższają także poziom cholesterolu, sprzyjając rozwojowi chorób układu krążenia.